Goede Doelen Twitter Top 250 [Feb 2020]

Opmerkelijke veranderingen, dilemma's, keuzes, en bijzondere resultaten. De nieuwe Twitter Top 250 zit er vol mee! Er is veel te melden bij deze meting.

Een nieuw jaar, een nieuw begin zullen we maar zeggen. De start van de tweede jeugd van Twitter?

Samenstelling

Bij de vorige meting meldde ik het al: Het moment dat de waarnemingslijst kleiner wordt dan 250 organisaties nadert snel. En jawel, bij deze meting was het zover:
  • Drie organisaties vielen uit de waarnemingslijst omdat ze al een half jaar geen tweet verzonden hebben. Het betreft Stichting De Opkikker, Siriz en Bake for Life
  • Eén organisatie werd in haar geheel opgeheven: Stichting GetOn
  • Eén organisatie besloot haar Twitter account te verwijderen: Feyenoord Foundation
Daarnaast waren er opnieuw vier organisatie die hun vermelding tijdelijk verloren omdat ze al drie maanden geen tweet verzonden hebben. Dat zijn KidsRights, Stichting Van Harte, Wilde Ganzen en Day for Change.

In totaal werd de waarnemingslijst dus met 5 organisaties ingekort en de lijst met potentiële vermeldingen zelfs met 9 organisaties. En toen hield ik er nog maar 246 over!

Oplossing 

Wat nu gedaan? Na wat brainstormen ben ik teruggegaan naar de allereerste aanzet van de lijst. Die ontstond op basis van de grootste goede doelen met een CBF keurmerk.

Die lijst is er tegenwoordig niet meer, maar wat ik gedaan heb is een lijst gemaakt van organisaties die recentelijk het CBF keurmerk verworven hebben én een actief Twitteraccount bezitten. Dat zijn er 10, en die heb ik kosteloos toegevoegd aan de waarnemingslijst.

Ze halen niet allemaal de lijst, maar het leverde wel enkele verrassingen op. Zo hebben we plotseling een nieuwe organisatie op nr. 25 in de lijst!

Overige veranderingen

Daarnaast zijn er nog de reguliere aanpassingen in de lijst. Drie organisaties veranderden de naam van hun account, namelijk World Animal Protection, ARQ International en Gevangenenzorg Nederland.

Ontwikkelingen

Bovenstaande veranderingen leveren een behoorlijke groei van de Top 250 op. Het aantal volgers neemt bij deze meting toe met 42.380 Dit verdient enige toelichting. Door de nieuw toegevoegde accounts steeg het aantal volgers met 33.041, terwijl de verwijderde accounts voor een achteruitgang van 15.842 volgers zorgen.

Het totaal aantal volgers bedraagt bij deze meting 3,62 miljoen.

De ondergrens voor opname stijgt heel licht, van 312 naar 324 volgers.

Zorgwekkender is het aantal accounts met een dalend aantal volgers. Dat zijn er bij deze meting maar liefst 51 (was 31 bij vorige meting). Daarbij dient wel vermeld te worden dat het in 32 gevallen om een daling van minder dan 10 volgers gaat en dat het in het totaal 'slechts' een daling van 1.271 volgers betreft.

Verschuivingen

Natuurlijk zijn er wat verschuivingen. De meesten zijn klein, maar twee zijn het vermelden waard:
  • Natuurmonumenten stijgt een plek (naar 3) ten koste van KNRM.
  • Ambulance Wens stijgt van 41 naar 34.
Conclusie

Newcom publiceerde recentelijk haar jaarlijkse sociale media onderzoek. Daaruit blijkt dat afgelopen jaar het aantal gebruikers van Twitter in Nederland met 310.000 toe nam. Alleen YouTube en Instagram groeiden meer.

Een zelfde beeld laat de ontwikkeling van het aantal dagelijkse gebruikers zien. Met een groei van 25% (!) staat Twitter op de tweede plaats achter Instagram. En let op, Instagram is nog altijd vooral een medium voor jongeren, niet bepaald de primaire doelgroep van goede doelen.

De groei van de Twitter Top 250 blijft, maar is al tijden lang zeer beperkt. Het blijft een opmerkelijk fenomeen dat zo weinig goede doelen Twitter op waarde schatten...


De lijst



Vragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl .



 

Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten