Goede Doelen Instagram Top 100 [Feb 2021]

Terwijl het buiten koud is en een dik pak sneeuw mijn tuin bedekt, ben ik maar weer eens achter mijn computer gekropen. Immers, het is weer tijd voor de kwartaalmetingen, te beginnen met de Instagram Top 100. 

We zitten al enkele weken in een lockdown, waardoor voor alle goede doelen geldt dat communicatie met de achterban een nog grotere uitdaging is. Gelukkig is er nog het online kanaal. Maar wordt dat ook extra ingezet? We zullen het de komende weken zien.

Samenstelling

Bij de vorige meting eindigden er twee organisaties ex aequo op positie 100, waardoor de Top 100 uit 101 organisaties bestond. In de nieuwe lijst is er één nieuwe toetreder, namelijk het Emma Kinderziekenhuis, maar zijn er hierdoor twee afvallers. Dat zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Dierentehuis Stevenshage.

De ondergrens voor opname in de Top 100 is bij deze meting gestegen van 2.293 volgers naar 2.503 volgers. Dat komt neer op een groei van 9,2%. Het is beduidend lager dan de groei van de ondergrens bij de vorige metingen (17,3% in november en 15,1% in augustus). Een voorbode?

Resultaat

Het aantal volgers van de accounts in de Top 100 steeg bij deze meting met 177.668. Dat is een relatieve groei van 3,9%, waar dat bij de vorige metingen nog 5%+ was. Een duidelijke daling dus.

Bij de laatste metingen heb ik de twee grote accounts van het Van Gogh Museum en World Press Photo  uit de cijfers gehaald om een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van de overige accounts. Die groeiden deze keer met 93.258 volgers, een toename van 8,3%. 

Zoals we bij eerdere metingen ook al zagen zijn die groeicijfers dus beduidend beter. Maar ook dit cijfer is wel lager dan de vorige keer.

Grote groeiers

De lijst met grote groeiers heeft deze keer wat meer verrassende namen. Vooral het Zeehondencentrum Pieterburen springt in het oog. Maar minstens zo opmerkelijk vind ik de ronduit bescheiden groei van World Press Photo, die bij eerdere metingen veel hogere groeicijfers liet zien.

 


Verschuivingen

Veel opmerkelijke veranderingen zijn er deze keer niet te melden. De Top 10 is onveranderd, daarachter springen in het oog:

  • Zeehondencentrum Pieterburen, dat is gestegen van 43 naar 29.
  • Kidsrights, dat stijgt van 53 naar 46.
  • en onderin de lijst springt Rutgers WPF van plek 96 naar 78.

Conclusie

In de inleiding schreef ik het al: Online, en zeker ook de sociale media, is/zijn juist nu een extra belangrijk kanaal. Met dat in het achterhoofd vallen de groeicijfers mij enigszins tegen. Daar zijn natuurlijk diverse verklaringen voor te geven. En daar wil ik toch even langer bij stilstaan.

  • Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis. Dat brengt met zich mee dat ik met regelmaat terug hoor dat het lastiger is om aan materiaal te komen. Het 'ophalen van potentiële content' bij collega's is een stuk moeilijker geworden en goed geïnformeerd blijven over interne ontwikkelingen is vaak ook een stuk lastiger zonder 'koffiezetapparaat momenten'.
  • Sommigen medewerkers ervaren nu ook een veel meer stress, waardoor ze minder kunnen ontspannen en de zinnen verzetten. Dan is 'creativiteit' één van de eerste zaken die sneuvelt.
  • Niet alleen individuele medewerkers, maar ook een fors aantal organisaties heeft het gewoon moeilijk, waardoor men minder actief is en er dus minder te melden valt. Denk maar eens aan al die gesloten locaties, zoals musea en parken etc.
  • En tot slot is het vooralsnog onduidelijk of Nederlanders nu, in tegenstelling tot eerder in de corona crisis, nog wel zo actief zijn in de diverse sociale media. Een groep zeker wel, maar er zijn er ook die het langzamerhand wel beu zijn en zich er van af keren. Hoe groot die groepen zijn en wat de invloed van die ontwikkeling op deze cijfers is weet ik echter (nog) niet, laat staan dat ik iets kan zeggen over de consequenties voor de toekomst.

Kortom, het beeld is zeker niet eenduidig en er zijn legio verklaringen voor dit resultaat. Al met al hoop ik wel dat het in de komende periode langzaam beter zal gaan. We gaan het zien in mei...

De lijst




Vragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl .


Geen opmerkingen:

Een reactie posten