Goede Doelen Twitter Top 250 [Nov 2021]

Na de kwartaalmeting van augustus, en ook op basis van de daaraan voorafgaande metingen, stonden alle seinen op rood. De Twitter Top 250 kromp twee achtereenvolgende kwartalen, het aantal dalende accounts nam al meer dan een jaar bij iedere meting toe en steeds meer goede doelen werden inactief op Twitter.

Wanneer er een nieuw meetmoment nadert vraag je je dan ook af: "Hoe erg gaat het deze keer zijn?"

Maar dan...verandert het beeld volledig. Die zag ik even niet aankomen!

Samenstelling

Eerst alle mutaties in de lijst. Zoals gebruikelijk bij de Twitter Top 250 is dat een hele reeks:

  • Door hun recente CBF erkenning treden zes organisaties toe tot de de Top 250. Dat zijn Extinction Rebellion Nederland, CP Nederland, Stop Ecocide, Young Africa, Herseninstituut en Oopoeh.
  • Eén organisatie keert terug in de lijst na een eerdere tijdelijke verwijdering wegens inactiviteit. Dat is Kinderfonds Mamas.
  • Drie organisaties werden door inactiviteit tijdelijk uit de lijst verwijdert, namelijk Biblionef, Right to Play en ARQ International.
  • Door deze mutaties vallen onderaan de lijst 4 organisaties af. Dat betreft Mariniers Ziekenboeg, IT4Kids, Jerome Damey Foundation en MD Nederland.

Uit de waarnemingslijst zijn 7 organisaties verwijdert wegens langdurige ( > 6 maanden) inactiviteit.

Door al deze mutaties is de ondergrens voor opname, die bij de vorige meting terugviel van 220 naar 51 volgers, opgetrokken naar 228 volgers.

Resultaat

En dan komen we aan de verrassing van deze meting. Het totaal aantal volgers bedraagt nu 3.715.405, een vooruitgang van 35.625 volgers. 

Procentueel is dat weliswaar niet zo veel, maar na twee dalingen op een rij, waarbij de vorige meting nog -/- 16.328 was, levert dit dus eindelijk weer een toename van de kwartaalmeting op. En dat is dan best goed te noemen.

De groei komt overigens ten dele op het conto van de nieuwkomers, die netto (nieuwe accounts -/- verwijderde account) ca. 16.000 volgers bijdragen. 

Maar daar blijft het niet bij. Het beeld wordt nog veel positiever als we naar het aantal krimpende accounts in de Top 250 kijken. 

In de achterliggende metingen steeg dat aantal bij iedere meting. Waren het er in november 2020 al 49, dit jaar steeg het bij ieder meting verder, van 58 in februari, via 86 in mei naar 112 in augustus. En bij deze meting? 

Nu zijn het er slechts 32! En bij de meesten is de daling heel summier, waardoor de totale afname van het aantal volgers van de dalende accounts slechts 349 is. Dat waren er bij de vorige meting nog bijna 13.000.

Stijgers en Dalers

De groei is goed verdeeld, waardoor er maar weinig grote veranderingen te melden zijn. 

In de Top 10 gaat het Mauritshuis van 9 naar 8, waardoor Bits of Freedom een plaatsje zakt.

Lager in de lijst vallen vooral de resultaten van Ambulancewens, Milieudefensie, Free Press Unlimited, de Waddenvereniging, het Helsinki Comité en Meedoen Mogelijk Maken positief op, zonder dat het tot grote verschuivingen leidt.

Conclusie

Het is nog te vroeg om over 'de wederopstanding van Twitter' te spreken, maar een opmerkelijk resultaat durf ik dit wel te noemen. Waar ik lange tijd weinig vertrouwen meer had in de ontwikkeling die de Twitter Top 250 doormaakte en waar ik best wel eens kritisch en met enig onbegrip over schreef, ben ik blij verrast met dit resultaat. 

Ik hoop dan ook oprecht dat dit de eerste stap in een daadwerkelijke omslag is. Maar dat moet 2022 uitwijzen!

De lijst




Vragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl .

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten