Goede Doelen Facebook Top 250 [Dec 2021]

Tijd voor de laatste kwartaalmeting van 2021 en die betreft natuurlijk de Facebook Top 250. Na een incidentele daling in juni en een goed herstel in september dient de vraag zich aan welke kant het nu weer op zal gaan. 

Laat ik gelijk maar een tipje van de sluier oplichten. Net als bij de vorige meting twijfelde ik bij de start, maar werd het uiteindelijk een 'goed nieuws show'. Toch fijn om het jaar zo af te sluiten.

Samenstelling

Net als in september valt er ook bij deze meting geen enkel account weg door inactiviteit. Dat is alvast een goede start.

De lijst bevat drie nieuwe toetreders. Het zijn WensAmbulance Oost-Nederland, Extinction Rebellion Nederland en Young Africa, die recentelijk alle drie erkend werden door het CBF.

Dat levert onderaan de lijst drie organisaties op die afvallen, namelijk Hospitaalbroeders, Erfgoedvereniging Heemschut en Oude Groninger Kerken.

De ondergrens voor opname stijgt mede daardoor van 3.713 naar 3.915 volgers.

Resultaat

De Top 250 voegde bij deze meting 96.433 volgers toe aan haar totaal en komt daarmee uit op een totaal van 11.676.881 volgers. 

Dat is dan weer wat beter dan het resultaat van september, toen de kwartaalgroei nog 76.602 bedroeg.

Groei en krimp

Net als bij de meting in september is die groei bepaald niet evenredig verdeeld. 

Constateerde ik toen dat er 61 krimpende accounts waren, zijn dat er nu maar 46. Daarvan vinden we er in de Top 50 wel 20 terug. Het zijn dus opnieuw de grote accounts die hun volgers aantallen zien dalen terwijl de 'kleinere' accounts wel naar beter presteren.

Dat beeld wordt duidelijk bevestigd als we naar de top 10 van grootste dalers kijken. Daarvan stonden er bij de vorige meting 5 in de Top 10 en de stond de laagste op positie 23! 

 


Vergelijk dat eens met de top 10 grootste stijgers, waarvan er 6 van buiten de Top 50 komen. 


 

Toch wel een opmerkelijk verschil en aangezien we dit nu alweer waarnemen, begint er langzamerhand sprake te zijn van een trend(je).

Verschuivingen

Tot slot nog een blik op de verplaatsingen in de lijst:

  • De Dierenbescherming stijgt naar de 10e plek, ten koste van het Rode Kruis dat een plaatsje zakt.
  • Alzheimer Nederland stijgt van 14 naar 13
  • Handicap NL gaat van 75 naar 71
  • De Hondenbescherming gaat van 93 naar 86
  • Geldersch Landschap gaat van 99 naar 94
  • Het Bijbelgenootschap stijgt van 128 naar 123
  • Liliane Fonds gaat van 156 naar 150
  • Simavi is de grootste stijger, van 191 naar 183
  • en laag in de lijst zien we Trees for All opklimmen van 226 naar 219

Conclusie

Uiteindelijk sluiten we 2021 dus af met twee opvallende ontwikkelingen in de Facebook Top 250. In de eerste plaats is dat een herstel van de groei in het tweede deel van het jaar. Daarentegen valt echter ook op dat de grote accounts het over het algemeen zwaar hebben en hun aantallen volgers zien krimpen. 

Het beeld is dus gemengd. Een echte verklaring is er niet, of het moet zijn dat ik bij veel klanten te horen krijg dat de advertentiekosten op Facebook wel behoorlijk toenemen, waardoor er continu een afweging gemaakt moet worden in welke sociale media er wel en niet geïnvesteerd wordt. Dat blijft natuurlijk een telkens terugkomende discussie: wat is meer waard, een volger op Facebook, een volger op Instagram, een volger op LinkedIn of een volger op Twitter? De meningen zijn verdeeld, laat ik het daar maar bij laten.

We zullen zien of 2022 meer duidelijkheid schept over de richting van een 'common opinion'.

De lijst



Vragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl .
 

 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten