Goede Doelen Twitter Top 250 [Mei 2023]

Iedere dag iets nieuws. Het beleid bij Twitter toont soms verdacht veel overeenkomst met een circus. Niemand weet waar hij aan toe is in de bijzondere wereld van Elon Musk. En morgen zal het weer anders zijn...

Dus vraag je je serieus af wat je mag verwachten van de nieuwe kwartaalmeting. Ik ben er heel open aan begonnen. Laten we maar eens kijken wat het resultaat is. Een slagveld? Halleluja? Of iets daartussen? 

Dat laatste is het mijns inziens geworden, alhoewel anderen daar misschien anders over zullen denken. Lees zelf maar en vel je eigen oordeel...

Samenstelling

De Top 250 heeft bij deze meting behoorlijk wat wijzigingen ondergaan:

  • Vijf accounts komen terug, nadat ze bij de vorige meting tijdelijk hun plek verloren door inactiviteit. Het betekent ook dat er vier accounts zijn die definitief verdwijnen uit de Top 250.
  • Tien (!) accounts zijn in de achterliggende drie maanden inactief gebleken en zijn dus tijdelijk verwijderd.
  • Dus komen er vijf nieuwe accounts in de Top 250.

De ondergrens voor opname daalt hierdoor opnieuw, van 1.067 naar 1.028 volgers. 

Resultaat

Het meest opmerkelijke bij deze meting is ongetwijfeld dat er zo weinig accounts met grote mutaties in het aantal volgers zijn. De vorige meting leverde nog een beeld op waar 2/3 van de accounts een krimpend aantal volgers had. Nu is dat 'slechts' de helft van de accounts en gaat het vaak ook nog om hele beperkte groei of krimp.

Onderaan de streep is het resultaat wel negatief. Het totaal aantal volgers komt uit op 4.025.082, een achteruitgang van 11.817 ten opzichte van februari, toen ik nog een heel klein plusje noteerde.

Maar die achteruitgang verdient wel nuance. Het is toe te schrijven aan de tien accounts die inactief waren. Samen zijn ze goed voor het verdwijnen van 41.813 volgers uit de lijst, waar de terugkerende en nieuwe accounts slechts 19.373 volgers toevoegen. Netto dus een verschil van 22.440 volgers. Vooral de invloed van Artis, dat met ruim achttienduizend volgers inactief was, weegt daarbij zwaar door.

Al met al valt het dus allemaal mee. Beter dan ik tevoren verwacht en een beetje gevreesd had. 

Verschuivingen  

Het aantal verschuivingen in de lijst is groot, wat wel in lijn ligt met de bovenstaande constatering dat er tien organisaties hun vermelding verliezen. Dit springt er het meest uit:

  • De Top 10 is onveranderd. Rewilding Europe gaat naar plaats 13. Dat gaat ten koste van Amnesty International dat een plaatsje zakt.
  • Extinction Rebellion is in aantal volgers de grootste groeier (+3.094), waardoor ze van positie 24 naar 20 springen.
  • Free Press Unlimited gaat van 38 naar 34
  • Wetlands International gaat van 44 naar 39
  • Rutgers WPF gaat van 98 naar 88, 10 plaatsen omhoog.
  • Spark gaat van 129 naar 122
  • VierVoeters stijgt 9 plaatsen, van 166 naar 157
  • Lawyers for Lawyers maakt de grootste sprong (+11), van 172 naar 161
  • en onderaan de lijst gaat Limburgs Landschap 9 plaatsen omhoog, van 245 naar 236

Conclusie

Zoals ik in februari al schreef houdt de onrust bij Twitter aan. Dat zat er natuurlijk dik in. Financieel gaat het inmiddels wel iets beter met Twitter, maar ze zijn er zeker nog niet. Ik verwacht dus nog wel wat onrust in de komende maanden. Niet in de laatste plaats omdat steeds weer blijkt dat Twitter z'n platform niet stabiel kan houden bij een grote toestroom gebruikers. Dat zal nog wel een tijd zo blijven, want ik verwacht ook niet dat ze dat snel opgelost krijgen.

Het resultaat valt me al met al mee. Ik begrijp alleen niet zo goed waarom zoveel organisaties plotseling besluiten om maar helemaal niets meer op Twitter te doen. Los van interne issues - maar hoe moeilijk kan het zijn om eens in de drie maanden één tweet te verzenden? - lijkt dit me niet het moment om alle voorgaande inspanningen overboord te zetten.

En dan is er natuurlijk nog de soap rondom 'de vinkjes'. Daar ga ik een aparte post aan wijden. Ik heb bij deze meting wel vastgelegd hoe de huidige stand van zaken hieromtrent in de branche is. Dat levert ook nog wel stof tot nadenken op.

De lijst




Vragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl .

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten