De lessen van Sven en Ireen

De Olympische Winterspelen zijn van start gegaan. Nederland heeft meteen al de geweldige prestaties van twee fantastische atleten mogen aanschouwen.

Sven Kramer en Ireen Wüst zijn dominant in hun disciplines gebleken. Met twee gouden medailles en vooral door de weg er naar toe, zijn zij voor veel mensen een inspiratie en een lichtend voorbeeld.

Ook als fondsenwervers kunnen we er veel van leren...

Citius, Altius, Fortius.

Het is het motto van de Olympische Spelen en voor de niet in het Latijn geschoolden luidt de vertaling: "Sneller, hoger, sterker."

Het is de drijfveer van iedere atleet die er naar streeft om ooit op een olympisch podium de hoogste trede te bestijgen. Het zijn de ambities waar Sven en Ireen iedere ochtend mee opstonden en iedere avond mee naar naar bed gingen.

Het zou ook de ambitie moeten zijn van iedere fondsenwerver. Dus moet je jezelf de vraag durven stellen of jij klaar bent voor de hoogste trede. Welnu fondsenwerver?

Ben je sneller dan de competitie?

Reik je hoog genoeg om de dromen van je donateurs waar te maken?

Ben je sterk genoeg om het doel echt dichterbij te brengen? 

De wedstrijd is begonnen. Ben jij in staat om te winnen?

De lessen van Sven en Ireen

Sven en Ireen zijn winnaars gebleken. Niet hun overwinningen zijn daarvan het bewijs, maar de weg die ze bewandeld hebben om op de hoogste trede te staan. Dit zijn lessen die wij fondsenwervers van hen kunnen leren:
 1. Succes komt door hard werken;
  • Op weg naar de top zal je heel veel zweet moeten laten. Hard werken vormt de basis van een goede prestatie. En dat doe je vaak in de schaduw.
 2. De weg naar de hoogste trede ligt vol tegenslagen;
  • Hoe goed je ook bent, nooit zit alles mee. Tegenslagen horen er bij en het verschil tussen winnen en verliezen is wordt meestal bepaald door hoe je omgaat met die tegenslagen.  
 3. Continue vernieuwing is noodzakelijk;
  • De beste is z'n concurrentie vaak een stap voor. Dus moet je continu op zoek zijn naar vernieuwing. Testen, zoeken, uitproberen en jezelf open blijven stellen voor nieuwe ideeën.
 4. De basis moet goed zijn;
  • Vernieuwing is noodzakelijk, maar de basis moet wel heel goed zijn. Alleen vernieuwing levert je niets op, het begint altijd met sublieme beheersing van techniek en een ijzeren conditie. 
 5. Focus loont;
  • Als je ergens de beste in wilt zijn, zul je er veel voor moeten laten op andere vlakken. Winnaars kunnen niet alles, ook al zullen ze dat wel willen en zijn de verleidingen soms groot. Net zo belangrijk als de 'de goede dingen doen' is het 'nalaten van verkeerde dingen cruciaal'. Keuzes maken dus!
 6. De uitvoering maakt het verschil;
  • Hoe goed je ook voorbereid bent, de prestatie zal op de dag zelf geleverd moeten worden. Het vergt mentale stabiliteit en volledige concentratie op een perfecte uitvoering. De executie bepaalt het eindresultaat. 
 7. Competitie maakt je sterker;
  • Slechts door jezelf te meten in competitieverband kom je er achter of je op de goede weg bent. Je wordt geen kampioen door jezelf terug te trekken achter muren en heel hard te trainen, maar door jezelf te meten met anderen.
 8. De wereld is je speelveld;
  • Olympisch kampioen wordt je door de beste ter wereld te zijn, niet door zelf je speelveld te beperken tot Nederland. Dan moet je het spel wel willen spelen op dat grote speelveld en de regels die daar gelden kennen en beheersen. 


Like Fundraiser Online op Facebook!
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten