Buiten de lijntjes kleuren

Denk je nog wel eens terug aan je schooltijd? In iedere klas zat er zo'n jongetje of meisje dat nooit deed wat de juf of meester verlangde: niet stilzitten, niet stil zijn, het huiswerk nooit af, nooit op tijd zijn, opstaan en door de klas lopen...enfin, je kent ze wel. 

Was jij er zo één? Of deed je altijd wat anderen vertelden dat 'goed voor je was'? Kleurde je altijd binnen de lijntjes? 

Hoe is het afgelopen met die 'flierefluiters', die meestal ook nog heel populair waren? Heb je je ooit afgevraagd of hun afwijkende gedrag nu echt afgestraft is met een volledig mislukt leven?



Mensen zijn heel goed in anderen 'gewenst gedrag' opleggen. We weten precies hoe een ander zich zou moeten gedragen. Dat doen we niet alleen in een school-omgeving, maar ook in vele andere sociale omgevingen.

Je raad het al...ook in sociale media zijn we heel goed in anderen opleggen wat 'wenselijk en onwenselijk gedrag is'. We maken er zelfs lijstjes van met do's en don'ts. Wat wel en niet te doen op Twitter/ Facebook/LinkedIn/ Google+/YouTube etc.

Recentelijk viel het me weer op hoeveel berichten met 'mores' (ongeschreven regels die op het moment dat ze opgeschreven worden dus niet meer ongeschreven zijn...zucht!) over Twitter en Facebook ik onder ogen kreeg. Zo veel geboden...daar wordt ik acuut behoorlijk rebels van!

Laten we er een een paar onder de loep nemen, in dit geval een greep in de Twitter mores:
  • Gij zult niet geautomatiseerd volgen
  • Gij zult iedereen die u volgt terugvolgen
  • Gij zult op iedereen die u aanspreekt reageren
  • Gij zult alleen originele content verspreiden
  • Gij zult niet alleen links verspreiden
  • Gij zult niet te vaak tweeten
  • Gij zult geen tweets herhalen
  • Gij zult niet automatisch een DM sturen 
  • Gij zult ...
...dit lijstje boven je bed hangen? Kom op zeg!

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de normen op andere sociale media platformen. Er wordt bijvoorbeeld heel wat overtollige energie besteed aan het duidelijk maken dat geautomatiseerd doorplaatsen van tweets naar LinkedIn en Facebook onwenselijk is, dat je op LinkedIn niet al te vaak moet updaten omdat je de timeline dan overspoeld, dat je niet wederzijds moet aanbevelen (want afgesproken werk en dus 'niet echt')...en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Sociale media zijn een plek waar mensen in de eerste plaats zichzelf zijn. Je hoeft niets, je mag een hele hoop, en het is aan anderen om te bepalen of ze je willen volgen of niet. 

Altijd binnen de lijntjes blijven? Je moet het natuurlijk zelf weten, als persoon en als organisatie, maar soms even buiten de lijntjes kleuren heeft het voordeel dat je vanzelf merkt of die grens ook voor jou geldt. En dat kan wel eens verrassende resultaten opleveren!

Het is handig om de lijstjes met do's en don'ts te bekijken, maar verklaar ze niet heilig. 

De meeste zijn sowieso geschreven vanuit een oogpunt dat niet noodzakelijk het jouwe is. Zo is het natuurlijk maar helemaal de vraag of je wel dezelfde social media strategie op het oog hebt als de opsteller van de lijst. Is 'groot worden op Twitter' wel of niet je strategie?

Zijn er dan helemaal geen regels? Jawel, degene die in de gebruiksvoorwaarden van het betreffende platform staan. Niets meer en niets minder. De rest hebben de dominees onder ons eenzijdig vastgesteld omdat zij dat wenselijk vinden in een volger. Dat is hun goed recht, maar dat wil nog niet zeggen dat je je eraan dient te houden.

Mijn advies? Ontdek je eigen grenzen! Je komt er vanzelf achter wat wel en niet werkt. Analyseer de consequenties van je gedrag, en verander af en toe van tactiek om uit te vinden wat beter werkt en wat bij jou en je organisatie past.

Wanneer iemand je er op aanspreekt, hoef je ook niet gelijk in je schulp te kruipen. Leg uit wat je doet en eventueel waarom, biedt een mogelijk alternatief, maar verander niet je gedrag omdat één persoon dat van je verlangt. Die heeft namelijk een simpele oplossing...'unfollow' of 'unfriend'.

Sowieso raad ik je aan om mensen of organisaties die 'afwijkend gedrag' vertonen goed in de gaten te houden. Ooit wel eens bedacht dat zij gelijk zouden kunnen hebben? Vernieuwing komt niet doordat mensen altijd allemaal hetzelfde doen!  

Oh ja, met die 'flierefluiter' in de klas liep het meestal wel goed af. Die had vaak een heel kleurrijk leven!


Volg je Fundraiser Online op Twitter?

 
Follow FundraiserOnl on Twitter
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten