Crowdfunding in Nederland 2012

2011 was het jaar waarin crowdfunding definitief doorbrak in Nederland. Dat is bepaald niet onopgemerkt gebeurd, het heeft heel wat aandacht gekregen. Dat leidt bijna altijd tot nieuwe initiatieven. Het landschap is inmiddels dan ook behoorlijk uitgebreid.

Om een beeld te krijgen van alles wat er in Nederland binnen de charitatieve sector aanwezig is heb ik maar eens een lijstje gemaakt van Nederlandse platformen die er (binnen mijn waarneming) actief zijn.  Dat zijn er al heel wat! Ken je deze 18?

De ontwikkeling van crowdfunding gaat nu hard. Wereldwijd zijn er al honderden platformen, en ook in Nederland zijn er heel wat initiatieven ontstaan. Probeer er nog maar eens wijs uit te worden. 

In deze post heb ik er vooralsnog 18 op een rijtje gezet. Bijna allemaal Nederlands, alhoewel er sommigen zijn die internationaal opereren. Daarnaast 1 Vlaams en 1 voormalig Nederlands platform.

Ik heb absoluut niet de illusie volledig te zijn, het valt niet mee om alle initiatieven in beeld te hebben, en daarnaast kan je nog een behoorlijke boom opzetten over wat nu precies een 'crowdfunding platform' is. Een volstrekt arbitraire waarneming dus. 

DUURZAAM ONDERNEMEN

  •  Helpt startende ondernemers die een duurzaam idee/product willen ontwikkelen.

KUNST EN CULTUUR

AKA Music
  •  Help muzikanten hun muziek te produceren.
Africa Unsigned
  • Investeren in het werk van Afrikaanse muzikanten.
Cinecrowd
  • Een film financieren.
Cinema Reloaded
  • Een (tijdelijk) initiatief van het Internationaal Film Festival Rotterdam, de voortgang nog onduidelijk.
Nieuwspost
  • Verhalen van journalisten mogelijk maken.
Schrijversmarkt
  • Help mee om een boek uit te geven.
Sellaband
  • Gestart in Nederland, tegenwoordig weliswaar in Duitse handen, is dit de moeder aller crowdfunding websites in de kunst en cultuur sector. Help een artiest een plaat te maken.
Sonic Angel
  • Vlaams platform voor muzikanten.
TenPages
  • Help schrijvers hun boek te publiceren. 
Voor de kunst
  • Het platform voor kunstprojecten van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
DONEREN

1% Club
  • Ontwikkelingsprojecten ondersteunen.
4just1
  •  Goede Doelen projecten (breed).
Akvo
  • Ontwikkelingsprojecten.
Braz
  • Donatieplatform waarmee ondernemers in de 3e wereld ondersteund worden.
Get it Done
  •  Ontwikkelingsprojecten ondersteunen.
My Good Works
  •  Ontwikkelingsprojecten ondersteunen (nog in pilot-fase).
Pifworld
  •  Goede doelen projecten, vrij breed, maar met een accent op ontwikkelingsprojecten.

Heb je nog goede aanvullingen die relevant zijn voor de charitatieve sector? Ik hoor ze graag!


Fundraiser Online op Twitter?

 
Follow FundraiserOnl on Twitter
   

7 opmerkingen:

  1. Hai Wouter, het valt een beetje buiten je ''chari'' focus, maar symbid.nl, geldvoorelkaar.nl, wekomenerwel.nl en crowdaboutnow.nl zijn crowdfundingplatforms waar duurzame ondernemers hun ideeen kunnen plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Alcanne,

      Die had ik inderdaad bewust niet meegenomen, maar zijn er inderdaad voor ondernemers natuurlijk wel. Bij geen van vieren heb ik overigens specifiek 'duurzaamheid' als criterium kunnen ontdekken, maar dat neemt niet weg dat 'duurzaamheid' in ieder ondernemingsplan added value heeft, ook voor 'reguliere investeerders.

      Verwijderen
  2. Als ik kijk naar de Wikipedia definitie valt social network fundraising (zoals op http://www.geef.nl van Jordan van Bergen) ook onder crowdfunding. Wat denk jij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Reinier,

      Ik vind van niet, want als je die redenatie doortrekt is iedere vorm van particuliere fondsenwerving 'crowdfunding', dus ook de collecte in de kerk! Crowdfunding is in basis een methode om investeringsmiddelen voor een ondernemer in te zamelen, waarop terugbetaling met rendement plaatsvindt. Het aantrekken van vreemd vermogen in een onderneming dus. Dat 'financieel rendement' opgerekt wordt naar 'sociaal rendement' kan, maar maakt het gebruik van de term eigenlijk al onzuiver. Enfin, hier kan je al een serie blogposts over schrijven...

      Verwijderen
    2. Wil je zeggen dat bij al je voorbeelden terugbetaling met rendement plaatsvindt Walter? Kun je dat dan even uitleggen per site hoe dit precies werkt? Volgens mij wordt er bij bar weinig terugbetaald en al helemaal niet met rendement.

      Ik blijf het apart vinden dat http://www.geef.nl nooit in rijtjes meegenomen wordt terwijl dit gezien kan worden (in mijn ogen) als crowdfunding omdat: Iemand stelt zich een doel (een ondernemer die iets wil of een actievoerder die iets wil bereiken) en via online betalen wordt dit doel wel of niet bereikt door aan de crowd te vragen of men het doel (financiering, donatie, of wat dan ook) wil ondersteunen.

      Geef.nl zal in 2012 goede doelen de mogelijkheid bieden hun inmiddels in de database aanwezige projecten te koppelen aan geef.nl en dan geldt dat er geld gevraagd wordt voor een specifiek project net zoals bijvoorbeeld de 1% club dit doet en dan mag het opeens wel crowdfunding heten ;-)

      Verwijderen
    3. Gezien bovenstaande reacties en reactie die ik in andere kanalen mocht ontvangen toch maar een veel uitgebreidere toelichting:

      http://fundraiseronline.blogspot.com/2012/01/de-grenzen-van-crowdfunding.html

      Verwijderen
  3. Very comprehensive link you've got here Walter. I'm loving it. Keep up the good job. Bedankt :)

    BeantwoordenVerwijderen