Goede Doelen LinkedIn Top 250 [Nov 2024]

De laatste LinkedIn meting van het jaar laat weer verrassende ontwikkelingen zien. Om met de deur in huis te vallen...we hebben een nieuwe lijstaanvoerder!

Maar er gebeurt meer. Niet alleen in de Top 250, maar ook op LinkedIn zelf, dat gevolgen heeft voor de inzet en de vorm van communicatie, ook voor goede doelen.

Samenstelling

Bij deze meting van de Top 250 nemen we afscheid van vijf accounts. Dance for Life verdwijnt omdat Rutgers van dit 'merk' afscheid neemt. Daarnaast haalden Kerk in Actie, Bliss to Shine, Dirk Kuyt Foundation en Siriz de nieuwe ondergrens van 1.624 volgers niet. Die bedroeg bij de vorige meting nog 1.574 volgers.

Waar er vijf verdwijnen komen er ook vijf terug. Dat zijn twee accounts die recentelijk het CBF keurmerk verkregen, namelijk het Veteranen Search Team en ASKV/Steunpunt Vluchtelingen. Daarnaast zagen Metakids, Strong Babies en de Koninklijke Hondenbescherming hun volgersaantal voldoende toenemen om de Top 250 te betreden.

Resultaat

Het totale aantal volgers van Top 250 groeide bij deze meting met 103.503 volgers naar een totaal van 2.747.083 volgers. Het is een groei van 3,9%, hetgeen opnieuw een lichte daling is, nadat we die in augustus ook al constateerde. 

Als ik over een wat langere periode kijk, zie ik dat we al geruime tijd groeipercentages van rond de 4% per kwartaal zien. Daarbij moet je je dus bedenken dat de een gelijk groeipercentage in absolute aantallen ieder kwartaal iets meer volgers vraagt. De huidige groei van ruim 100K volgers is dan ook hoger dan de 4,1% groei (+ 87K) die ik in november 2023 waargenomen heb. 

Ik maak me dan ook geen zorgen over een iets afnemend groeipercentage. Het resultaat is gewoon beter dan een jaar geleden.

Groei

Er zijn altijd accounts die het beter doen dan gemiddeld. Bij deze meting springen vooral deze tien accounts in het oog:

 

De lijst is niet heel opmerkelijk en de totale groei van deze 10 accounts (rond de 30K volgers) is hetzelfde als in augustus, dus ook dat is niet bijzonder te noemen. Maar het heeft wel meer gevolgen voor de Top 250, zoals we verderop zullen zien.

Verschuivingen

In de lijst verandert er veel. Dat begint met een nieuwe lijstaanvoerder. Women Inc. passeert namelijk World Press Photo en heeft nu het account met de meeste volgers.

Ook stijgt het Wereld Natuur Fonds van plaats 10 naar 8 en komt 113 Zelfmoordpreventie de Top 10 binnen. Dat gaat ten koste van het Van Gogh Museum, dat van plaats 8 naar plaats 11 zakt. 

Daarachter zien we dat Wetlands van plaats 17 naar 14 gaat en, gezien de huidige toename van hun aantallen volgers, ook binnen afzienbare tijd op de poort van de Top 10 zal kloppen.

Verder maakt MIND een mooie stap en komt de Top 20 binnen op plaats 18, vanaf plek 21.

Wanneer ik lager in de lijst kijk verschuift er nog al wat. Daarom vermeld ik hier alleen de accounts die 7 of meer plekken gestegen zijn:

  • 79. Jeugdeducatiefonds (+7)
  • 113. Stichting Long Covid (+8)
  • 156. Open Doors (+10)
  • 172. Wensambulance Oost-Nederland (+16)
  • 177. Brabants Landschap (+7)
  • 189. Foodwatch (+19) en daarmee de snelste stijger.
  • 220. Mensen met een Missie (+7)
  • 232. Welkom in Utrecht (+7)

Conclusie

LinkedIn laat nog altijd mooie groeicijfers zien. Het aantal actieve gebruikers, ook in Nederland, neemt nog altijd toe. Toch zijn er ook wel wat kantekeningen te plaatsen bij die ontwikkeling van LinkedIn.

Waar LinkedIn ooit begon als een zakelijk netwerk, waarbij mensen hun reputatie belangrijk vonden, zie je langzamerhand een aantal veranderingen optreden:

1) Zelfpromotie, vooral van ZZP'ers en kleine ondernemers, neemt steeds meer toe. Soms op het vervelende af, met meerdere posts per dag en veel herhaling van filmpjes die al tientallen keren eerder gedeeld zijn. 

2) Er vindt een 'vertwittering' plaats, waarbij mensen steeds vaker extreme standpunten innemen en elkaar hier ook op aanvallen en zelfs beledigen. Er was ooit een tijd dat in zakelijke relaties onderwerpen als politiek en religie taboe waren en als je ergens niet mee eens was hield je je kaken op elkaar, maar die tijd lijkt definitief achter ons te liggen. Vooral directe reactie op actuele gebeurtenissen, en de bijbehorende harde meningen van voor- en tegenstanders hierover, zijn veel frequenter waar te nemen.

3) In het verlengde hiervan neemt ook "privé-content" toe. Vakanties, schoolprestaties van kinderen...zelfs relatieperikelen zijn niet langer taboe op LinkedIn. 

4) De timeline en vooral de DM's worden steeds meer overspoeld met 'directe verkoop' berichten. Koude / lauwe acquisitie neemt op LinkedIn in hoop tempo toe.

5) en dan neemt het aantal advertenties op LinkedIn ook steeds verder toe, wat weer verklaarbaar is omdat LinkedIn zichzelf wel moet financieren, maar wat de zichtbaarheid van posts natuurlijk niet ten goede komt.

Al met al is het dus moeilijker om op te vallen en dat doe je als goed doel niet door nog vaker te communiceren of door nog hardere standpunten te verkondigen. Daarmee vervreem je bestaande en potentiële relaties alleen maar van je. Mijn advies is dan ook: Laat vooral zien waarom je er bent, welke problemen je oplost en voor wie dat belangrijk is, zonder daarmee anderen te beschadigen of aan te vallen.

Ik ben benieuwd hoe zich dit verder ontwikkelt in 2025. We zullen zien...  

De lijst


 
 Vragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl . 

 

Op de hoogte blijven? Je kan Fundraiser Online nu ook volgen op:

Threads: https://www.threads.net/@fundraiseronline

Bluesky: https://bsky.app/profile/fundraiseronline.bsky.social 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten