11 Lessen van Maria van der Hoeven

WOW! Gisterenavond zat ik naar een werkelijk indrukwekkend optreden van voormalig minister Maria van der Hoeven, tegenwoordig Voorzitter van Alzheimer Nederland, te kijken bij Knevel en Van den Brink. Over de inhoud doe ik geen uitspraken, daar heb ik geen verstand van, maar van dit fantastische optreden valt voor fondsenwervers heel veel te leren:


  1. Het probleem moet je wel duidelijk maken!
    • Ik heb het al vaker op dit blog betoogd, iemand overtuigen kan pas als je een probleem deelt. Gisterenavond was er ruim voldoende aandacht voor 'het probleem', waardoor de kijker ook meegenomen wordt naar de oplossing. Een goede balans!
  2. Grote problemen moet je klein maken.
    •  De ziekte van Alzheimer is een groot probleem, dat zal niemand ontkennen. Maar de confrontatie met één zieke en één mantelzorger maakt het allemaal in duidelijk. Daar kunnen statistieken en feiten nooit tegenop.
  3. De emotie van eigen betrokkenheid is (gelukkig) niet te verbergen.
    • Ondanks haar vastberaden optreden was Maria van der Hoeven niet altijd in staat haar emotionele betrokkenheid te verbergen, zeker niet bij het tonen van het filmfragment. Gelukkig niet! het was oprecht en het droeg daarmee erg bij aan de kracht van haar betoog.
  4. Praktische details vergroten de geloofwaardigheid.
    • Juist door de uitleg van de dagelijkse beslommeringen waarmee een mantelzorger en de patiënt in kwestie geconfronteerd worden dringt het besef bij de ontvanger van de boodschap goed door dat de realiteit van het probleem complex is, en oplossingen dus ook niet eenvoudig zijn.
  5. Kwetsbaarheid is een kracht.
    • Als voormalig Minister liep Maria van der Hoeven het risico weggezet te worden in termen van 'voor jou is het makkelijk praten, jij kan het je allemaal wel veroorloven.' Door dat gewoon te open te bespreken, met de (financiële) feiten op tafel, werd deze kwetsbaarheid omgedraaid in een kracht!
  6. Niemand kan alles.
    • Door eerlijk te benoemen en uit te leggen dat ook haar eigen mogelijkheden beperkt zijn, niemand kan immers 24 uur per dag de benodigde hulp verlenen, bleef het betoog realistisch en op 'menselijke maat', waardoor het toegankelijker bleef en Maria van der Hoeven niet gepositioneerd werd als 'supermens'. Belangrijk, want dit draagt erg bij aan de 'steunwaardigheid'.
  7. Autoriteit helpt.
    • Het helpt natuurlijk wel dat Maria van der Hoeven, mede door haar voormalige functie als Minister, over de onbetwistbare autoriteit beschikt om een mening over dit onderwerp te verkondigen.  
  8. Emotie is niet shockerend.
    • Het optreden als geheel was een prachtige illustratie van de stelling dat emotioneren niet hetzelfde is als shockeren!
  9. 'Put your money where you're mouth is.'
    • Door niet alleen vanuit een functie, maar ook als direct betrokkene te spreken, wordt de afzender natuurlijk veel geloofwaardiger. Hier is immers iemand aan het woord die niet alleen geconfronteerd is met een persoonlijk drama, maar haar kennis en kunde ook inzet om er wat aan te doen.  
  10. Van klein naar groot.
    • Begonnen met het kleine leed, maar toch nog wel even benoemen van het grote probleem: De harde feiten kwamen nog wel aan de orde. Nederland vergrijst, de kosten van de zorg lopen op, het aantal Alzheimer patiënten zal verdubbelden in de komende decennia etc.
  11. 'Peer-pressure' is een krachtig wapen!
    • Het betoog was indrukwekkend, waardoor het voor de overige gasten aan tafel bijna onmogelijk was om welk onderdeel dan ook daarvan te betwisten. De aanwezigen konden bijna niet anders dan desgevraagd het geheel nogmaals te bevestigen en ondersteunen.
Het betoog was onweerlegbaar sterk. En daarmee zeer overtuigend. Had iedere organisatie maar een Voorzitter die het punt zo overtuigend kon maken. Complimenten!

Fondsenwervers, dit optreden is verplichte kost. Zo moet het dus!

Volg je Fundraiser Online op Twitter?
@FundraiserOnl 

 
Follow FundraiserOnl on Twitter
   

2 opmerkingen:

  1. Rob Potgiesser1 juni 2011 om 10:35

    Ik heb de uitzending gezien en vond het net als jij indrukwekkend en leerzaam. Goede analyse!

    BeantwoordenVerwijderen