Livestrong, het verhaal gaat verder (2)

Twee weken geleden (12/10) schreef ik een blogpost over de val van Lance Armstrong en de consequenties daarvan voor 'zijn' goede doel, Livestrong, met de titel De ondergang van Livestrong? Toen kondigde ik al aan de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen. 

Welnu, ontwikkelingen zijn er genoeg de laatste dagen. Maar houd het hier mee op? Ik geloof er helemaal niets van.

Korte toelichting

De sponsoren van Livestrong hebben een bijzondere positie. De meesten hebben een dubbele rol. Enerzijds treedt Armstrong tegen betaling op als hun ambassadeur en boegbeeld, terwijl de sponsor tevens de Livestrong financieel ondersteund. Sponsoren van Livestrong hebben zich dus vrijwel zonder uitzondering via/door Armstrong aan de organisatie verbonden.  

Een overzicht van de recente ontwikkelingen

Sinds het USADA-rapport uitgekomen is hebben zich de volgende relevante ontwikkelingen voorgedaan:
 • Op 16 oktober protesteren sporters bij sponsor Nike tegen hun blijvende steun aan Armstrong (lees meer) 
 • Een dag later, op 17 oktober, treedt Nike terug als sponsor van Armstrong, maar niet van Livestrong en treed Armstrong op hetzelfde moment terug als Voorzitter van Livestrong (lees meer). Afgaand op de timing lijkt e.e.a. met elkaar verband te houden. Het heeft er alle schijn van dat het terugtreden van Armstrong, die wel bestuurslid blijft, een eis van Nike was om de support voor Livestrong te kunnen continueren. Livestrong zelf laat het bij een mededeling op hun webblog: Blog Livestrong
 • Later op diezelfde dag trekt de één na de andere sponsor van Armstrong zich terug, waarbij de meeste verklaren Livestrong wel te blijven ondersteunen. Het illustere rijtje omvat onder meer Anheuser-Busch, RadioShack, FRS, 24 Hour Fitness, Giro en Honey Stinger
 • Weer een dag later, op 18 oktober, treedt ook Trek terug als sponsor
 • Op 19 oktober viert Livestrong z'n 15 jarig bestaan met een gala. Armstrong is prominent aanwezig. Gala
 • Op maandag 22 oktober neemt wereldwielerbond UCI de aan Armstrong opgelegde schorsingen van USADA over.
 • Meteen erna trekt Oakley zich als één van de laatste sponsors van Armstrong terug.
 • Op 22 en 23 oktober kondigen verschillende 'gedupeerden', waaronder Tour de France en verzekeraar SCA, aan eerdere uitkeringen van prijzengeld en bonussen terug te gaan vorderen.

De huidige situatie

Armstrong afgetreden als voorzitter en de meeste sponsoren blijven betrokken. Livestrong lijkt daarmee de dans te ontspringen, maar is dat ook echt zo? Mijns inziens is dit maar tijdelijk...
 • Armstrong is immers nog altijd bestuurslid. Livestrong heeft geen daadwerkelijk afscheid genomen van Armstrong, hij is alleen iets meer 'in de luwte geplaatst'. Hij blijft, getuige de verklaring van Livestrong, nog altijd nauw betrokken bij de organisatie. Dat blijkt ook uit zijn toespraak op het Livestrong gala van afgelopen vrijdag ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van de organisatie.
 • De meeste sponsors kunnen nu contractueel waarschijnlijk eenvoudig onder hun relatie met Armstrong uit, hij is nu immers erkend dopingzondaar en heeft daarmee ongetwijfeld een ontbindende voorwaarde in zijn contracten geschonden. 
 • Maar dat ligt in de contractuele verhouding tussen Livestrong en de meeste sponsors ongetwijfeld heel wat lastiger. Want de Livestrong organisatie heeft in juridische zin natuurlijk niets misdaan.
 • Voor veel sponsors is het nu voor het imago schadelijker om ook de relatie met Livestrong te verbreken. 'Nike laat kankerpatiënten vallen' is nu eenmaal een ongewenste krantenkop. 

En nu?  

Ik was er al bang voor, maar er gebeurt precies wat ik verwacht had. De Livestrong-organisatie weigert zich te distantiëren van Armstrong. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze dat niet kunnen, het is en blijft immers de 'Lance Armstrong Foundation'. Waarmee Livestrong de ondergang tegemoet gaat:
 • 'Mark my words', de meeste sponsors hebben al lang besloten hun contract met Livestrong uit te dienen en het daarna niet te verlengen. Ze lopen de komende jaren één voor één de deur uit.
 • Geen enkel bedrijf zal zich willen committeren aan een organisatie waar Lance Armstrong formeel of informeel de scepter zwaait. Zolang hij betrokken blijft is hij de meest zichtbare vertegenwoordiger van de organisatie, en wie wil Armstrong nu nog als boegbeeld naar voren schuiven? Vervangende sponsoren vinden is ronduit onmogelijk.
 • De komende jaren gaan nog heel wat rechtszaken volgen, niet in de laatste plaats van alle partijen die hun geld terug willen hebben van Armstrong. Armstrong gaat ongetwijfeld nog lange tijd op negatieve wijze in het nieuws zijn. 
 • Armstrongs herstel van kanker was inspirerend voor velen, maar ook getroffenen en hun naasten zullen zich in toenemende mate gaan afvragen of deze man én deze organisatie hun belangen wel vertegenwoordigt. Het lijkt haast onvermijdelijk dat andere organisaties in dat gat zullen springen.

De onvermijdelijke conclusie

Livestrong heeft geen groeicapaciteit meer, vanaf nu zal een leegloop plaatsvinden die onomkeerbaar is. Ongetwijfeld zullen enkele 'die-hards' (rotwoord in deze context, waarvoor mijn excuses) blijven beweren dat het allemaal wel meevalt, maar Livestrong gaat op deze wijze volgens mij met Armstrong ten onder.

Het is net alsof je naar de beelden van de ondergang van de Titanic kijkt...de band speelt nog, maar voor hoe lang? 


Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

2 opmerkingen:

 1. Ik begrijp dat je er als buitenstaander zo naar kijkt, maar laat je me een ander perspectief schetsen.

  Ik was in Austin ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van Livestrong toen het nieuws over Armstrong naar buiten kwam. Het is me toen meer dan duidelijk geworden dat de publieke opinie in de VS anders is dan die in Europa, met name omdat het werk van Livestrong in de VS veel bekender is dan hier in Europa, en omdat wielrennen daar een stuk minder 'groot' is dan hier. Men ziet daar wel degelijk het verschil tussen het werk van de foundation en het handelen van zijn oprichter toen hij nog op de fiets zat. Het zijn twee totaal verschillende dingen. In Austin zelf wordt grotendeels de schouders opgehaald over het dopingverhaal, omdat men daar vooral ziet wat Armstrong heeft gedaan voor cancer survivors door het oprichten en groot maken van de Livestrong foundation.
  Sinds het bekend worden van het USADA rapport over het vermeende dopingverleden van Armstrong zijn de donaties aan de foundation dan ook verveelvoudigd, evenals het beroep dat er op de foundation wordt gedaan door de mensen waar het allemaal om zou moeten gaan: cancer survivors. Zij weten Livestrong wel degelijk te vinden.

  En voor wat betreft de corporate sponsors: Armstrong zit nog in het bestuur maar heeft een 'leave of absence' genomen en is volgens een woordvoerder van de foundation op dit moment niet actief betrokken. Alle corporate sponsors hebben hun steun aan de Livestrong foundation herbevestigd, omdat zij wél het verschil zien tussen de sporter en het geweldige werk van de foundation.

  Ik ben dan ook een stuk positiever gestemd dan jij over de toekomst van Livestrong. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels is vandaag (12/11) bekend geworden dat Armstrong zijn plaats in het bestuur opgegeven heeft, hetgeen mijns inziens onvermijdelijk was.

   Onduidelijkheid blijft bestaan over het feit of hij toch nog betrokken blijft in een adviserende rol.

   Daarnaast wordt nu wel degelijk verwezen naar problemen bij Livestrong, die zich weliswaar nog niet in de donaties openbaren maar al wel in de perceptie van het merk, dat zo nauw verbonden is met de persoon, zoals o.a. beschreven in dit artikel: http://www.dallasnews.com/news/local-news/20121112-lance-armstrong-severs-ties-to-livestrong-foundation-leaves-board-as-donors-toss-yellow-bands.ece

   Natuurlijk heeft Lance voor veel mensen een inspirerende rol, laat daarover geen misverstand zijn, dat onderschrijf ik, maar met Lance zullen echt nog heel wat inkomsten weg gaan vallen.

   En is hij nog in staat om zelf nog bij te dragen? Hij is met 7 miljoen dollar per jaar zelf de grootste sponsor van Livestrong!

   Verwijderen