Top 100 Goede Doelen op Facebook

Facebook, 's werelds grootste sociale netwerk, kan door geen enkele goed doel genegeerd worden. 'Aanwezig zijn' is in deze community van 750 miljoen mensen, waarvan 4 miljoen Nederlanders, noodzakelijk. 

Hoog tijd dus om de Nederlandse Goede Doelen maar eens de maat te nemen. Hoe doen de 100 grootste goede doelen van Nederland het op Facebook? Wie is de grootste en wie dreigt echt het contact met de moderne tijd te verliezen. Een inventarisatie met hoogtepunten en helaas ook dieptepunten ...


Verantwoording

Analoog aan het eerdere onderzoek op Twitter is deze keer een onderzoek gedaan naar de stand van zaken op Facebook. Opnieuw is de keuze gemaakt om vooralsnog te kijken naar de 100 grootste goede doelen, zoals gerapporteerd door het Centraal Bureau Fondsenwerving (2009). In de toekomst wordt dit aantal ongetwijfeld weer uitgebreid.

Keuzes
 • Facebook heeft voor non-profit organisaties (en bedrijven) de specifieke mogelijkehid in het leven geroepen om pagina's (pages) aan te maken. In principe is gekeken naar deze (fan)pagina's. 
 • Daarnaast is het ook mogelijk om op de speciale 'plaatsen'-pagina's (places) een goed doel te 'liken'. Aangezien Facebook deze week aankondigde dat de 'places' gaan verdwijnen, zijn deze behandeld als een gewone pagina. 
 • Indien een organisatie over zowel een 'organisatie pagina' als een 'plaats' beschikte, is degene met de meeste 'likes' gekozen.
 • Er worden actieve pagina's gerapporteerd, die aangemeld zijn door de organisatie. 
 • Persoonlijke profielen zijn niet meegenomen. Deze zijn bedoeld voor privĂ© personen, ze zijn binnen Facebook ongewenst en kunnen door Facebook onaangekondigd verwijderd worden en dit hebben ze in het verleden ook al daadwerkelijk gedaan! Toch is dit nog een aantal keren aangetroffen. Pas daar dus mee op!
 • Gezocht is (1) via Facebook, (2) via Google en (3) via de eigen website van de organisatie. Ben je dan nog niet gevonden en besta je wel op Facebook, wordt je sterk aangeraden om dat te vermelden op je eigen website ! 
 • Uitgegaan is van de corporate accounts, tenzij er (mij bekende) andere accounts van de organisatie zijn die veel interessanter zijn. Per organisatie wordt er slechts 1 pagina vermeld.
 • Let op: Er zijn Goede Doelen buiten deze Top 100 van het CBF die te weinig inkomsten eigen fondsenwerving hebben voor opname in deze lijst, maar wel veel groter zijn op Facebook (Zoals bijvoorbeeld Pink Ribbon die met ruim 14.000 likes op de derde plaats zou staan!).

Meetdatum

De meetdatum: 7 september 2011


Resultaten Algemeen
 • Van  de 100 onderzochte organisaties is er van 84 een actieve pagina gevonden, 2 hebben alleen een persoonlijk profiel en 14 zijn er niet gevonden. 
 • 1 organisatie heeft er bewust voor gekozen om geen algemene informatie te tonen. Van 83 organisaties is dus het aantal 'likes' bekend.
 • 1 organisatie heeft vooralsnog geen enkele 'like'
 • Van de 84 werden er overigens 14 niet gevonden via Facebook!
 • De 83 organisaties hadden gezamelijk 99.737 likes ontvangen.
 • Daarvan is overigens 63,4% van de grootste 6 afkomstig! 
En de Top 100, of eigenlijk de Top 82, ziet er nu als volgt uit:

9 opmerkingen:

 1. Jullie vergeten Spieren voor Spieren met 267 likes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Kim Nee hoor, zijn we niet 'vergeten'. We rapporteren de CBF Top 100 in inkomsten eigen fondsenwerving, dus de grootste 100 fondsenwervende organisaties van Nederland! Daar hoort Spieren voor Spieren (vooralsnog) niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En sinds vandaag met STOP AIDS NOW! als nieuwe nummer 1 door de "1 like = 1 condoom waard" campagne.

  http://www.facebook.com/stopaidsnow

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Walter, je hebt gelijk, de "Donate 1/8" campagne van Pink Ribbon NL doet het zelfs nog beter!

  https://www.facebook.com/#!/pinkribbon.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Reinier

  Ook World Press Photo doet het nog altijd beter,maar dat doet natuurlijk niets af aan de mooie actie van STOP AIDS NOW! In dit tempo is het slechts een kwestie van dagen lijkt me zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan nummer 2 niet op Facebook vinden: Hartstichting. Het enige wat ik kan vinden: 255 likes Hartstichting. Hoe zit dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @anoniem
  FB Pagina van Hartstichting heet 'Wehebbenjehartnodig'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. U zette op nr. 37 de Vlaamse pagina van Kerk in Nood i.p.v. de Nederlandse fanpagina.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Kerk in Nood

  U heeft volledig gelijk, mijn oprechte excuses! Wordt in de meting van december gecorrigeerd!

  BeantwoordenVerwijderen