Verbijsterende brief

Gisteren kreeg ik een e-mail van een bekende met de vraag: 'Walter, wat vind jij hier nu van? We collecteren al langer, maar dit...'

Bijgevoegd was onderstaande brief (die ik geanonimiseerd heb).

Meestal kan ik mensen in mijn omgeving goed uitleggen waarom een goed doel iets wel of juist niet zegt/doet, maar nu...?

Ik was verbijsterd...alsof ik water zag branden...


De brief

Eerst maar even de brief. Dit was wat mij toegezonden werd:


Ja...het staat er echt, vetgedrukt:

'50% van het collectegeld voor uw eigen pleeggezin'

en ook:

'tegelijkertijd geld verdienen voor uw eigen pleeggezin'

Pardon?

Implicatie

Denk er eens even over na wat dit betekent voor:

A. De collecterende pleegouder:

De helft van hetgeen je ophaalt mag je zelf houden. Oftewel, je staat bij de buurvrouw voor de deur en je hebt twee keuzes:
 • Je vertelt niets en hoopt dat de buurvrouw niet van dit aanbod weet. Want de euro die zij in in je bus stopt krijgt wel een heel andere betekenis. Hoe voel je je dan als collectant?
 • Je vertelt wel dat de helft voor jouw gezin is en zet jezelf dus weg als 'bedelaar'. 
B. De overige collectanten van het Nationaal Fonds Kinderhulp:

Onwetend van dit aanbod bel je aan bij een pleeggezin die deze brief ontvangen heeft...'Joh, wat ga jij met het geld doen?'

C. Iedere andere collectant voor welk goed doel dan ook:

Mij echtgenote, die toevallig deze week voor NSGK collecteert, was ook bijzonder onaangenaam verrast kan ik jullie verzekeren...

Overwegingen

Ik kan mij best inleven bij de gedachte die het NFK gehad moet hebben:
 • We hebben veel moeite om aan collectanten te komen ('met dank aan het bel-me-niet-register?');
 • We doen veel voor pleeggezinnen, feitelijk is het 'doelbesteding';
 • We helpen onze doelgroep, die zo ook nog wat voor ons terug kan doen;
 • Het verhoogt de collecteopbrengst  en daar kunnen we veel goed werk van doen.
Maar, nu heb ik diverse pleeggezinnen in mijn kenniskring, de één beduidend vermogender dan de ander, en sommigen kunnen best een steuntje in de rug gebruiken.

Hun motivatie om één of meerdere pleegkinderen te verzorgen is echt niet gelegen in 'er zelf beter van worden'.

Integendeel, hun overwegingen zijn vooral idealistisch van aard, in de gevallen die ik ken, veelal gevoed door een diep gewortelde christelijke levensovertuiging. Als 'onbaatzuchtig' zou ik het willen omschrijven. [Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat de christelijke levensovertuiging hierin leidend is, er zijn veel pleegouders met een andere overtuiging die ik hiermee ten onrechte tekort zou doen.]

Wanneer je dan op een dergelijke wijze benaderd wordt, voelt dat niet lekker aan. En dan druk ik mij nog heel genuanceerd uit!

Mijn mening

Het voordeel van een blog is dat je je mening niet onder stoelen of banken hoeft te steken. Dat doe ik dus ook niet. Eerlijk gezegd ben ik hier echt heel boos over. 'Teleurgesteld' zou ik tegen mijn kinderen zeggen, die dan wel weten dat het echt mis is...

Een dergelijk aanbod schaadt niet alleen de aangeschrevenen, hetgeen al erg genoeg is, maar iedere huidige en toekomstige collectant in Nederland. 

Collecteren doe je onbaatzuchtig, uit overtuiging dat je iets goed doet voor anderen, niet om er zelf beter van te worden. Dat is het fundamentele verschil tussen 'algemeen nut' en 'eigen nut', het verschil tussen fondsenwerving en bedelen. Daarom ben je als goed doel dus ook een 'algemeen nut beogende instelling'. ANBI. Dat is wat het logo rechtsonder betekent!

Wat mij betreft kan dit dus echt niet! Nooit, nimmer, onder geen enkele voorwaarde! Want het schaadt het geloof in iedere collectant, al die duizenden vrijwilligers die jaarlijks voor het goede doel de straat op gaan, én het schaadt het vertrouwen van al die mensen die bij elkaar vele miljoenen euro's in de collectebus stoppen!

Wat de overwegingen ook zijn geweest, wat de uitwerking van de regeling ook is die het NFK op het oog had, het kan en mag niet zo zijn dat er een verband gelegd wordt tussen een collecte en 'privé-gewin'. Dat ondergraaft de kern van een collecte.

Bij deze mijn oproep aan het Nationaal Fonds Kinderhulp: Schrijf a.u.b. heel snel een excuusbrief en stop hiermee!

Jouw mening

Je raad het al...ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Zit ik er helemaal naast? Ik hoor het graag.
Like Fundraiser Online op Facebook!
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

8 opmerkingen:

 1. Natuurlijk is het schrikken zo'n bericht. Maar ik kan het wel begrijpen. Goede doelen moeten veel commerciëler worden, willen zij hetzelfde binnen halen als ze al die jaren hebben gedaan. De mannetjes op straat die jou een contract proberen aan te smeren van een goed doel, die worden de eerste paar maanden ook van jou donatie betaalt. Ik denk dat NFK er meer geld mee binnen haalt dan de afgelopen jaren. En eerlijk is eerlijk mensen werken er ook harder voor als ze er wat aan over kunnen houden.
  Conclusie; een beweging die we steeds vaker zullen gaan zien in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mag toch hopen dat dat niet het geval is. Op die manier wordt collecteren een lucratief 'bijbaantje'. Helaas voor korte tijd, waarna dit breed bekend wordt en we er wel mee kunnen stoppen omdat het niets meer oplevert. Dit is vragen om ellende volgens mij.

   Ik geloof er dan ook niets van dat je op deze manier meer zal ophalen op lange termijn, dit werkt hoogstens voor korte tijd. En dan heb ik het nog niet over de schade die je aan aan dere collecterende doelen toebrengt.

   Verwijderen
 2. Opmerking van de ontvanger van de brief: ik roep altijd tegen iedereen: "ik doe het niet voor mezelf hoor", want eerlijk is eerlijk, collecteren is niet echt leuk om te doen. Maar nu kan ik er dus echt niet meer achter staan! Vandaag een gesprek gehad met de zender van de brief en wat mij helemaal verbaasd: ze hebben mijn adres van een site van pleegzorg gehaald waar het een dag of 4 gestaan heeft omdat wij open huis hadden ten behoeve van de pleegzorg. Dit mag natuurlijk ook niet maar zorgt er ook voor dat we zo'n actie als Open Huis niet meer zullen doen als dit de gevolgen ervan zijn. En collecteren? Dat ga ik niet meer doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijft wel vreemd dat je vindt dat collectanten dus altijd als vrijwilliger/ kosteloos moeten werken en beroepskrachten zoals fondsenwervers, directeuren en adviseurs best marktconform betaald mogen worden. Is ook maar een standpunt. Je kan ook als standpunt hebben iedereen die iets doet voor het goede doel betalen of niemand. Is ook een keuze. Ik ben het wel met je eens, dat je dit bij het collecteren moet communiceren, want de heersende gedachte is nog steeds dat de collectant vrijwilliger is. Misschien zou ik het dat arme pleeggezin dat voor de deur staat (en ik misschien wel ken, omdat het in mijn eigen dorp woont) met de collectezak wel heel erg gunnen, dat ze de helft van de opbrengst krijgen en daardoor misschien zelfs wel het dubbele geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Graag reageren wij vanuit Nationaal Fonds Kinderhulp op dit bericht. Allereerst excuses voor de late reactie. Wij wilden eerst goed uitzoeken hoe het zo heeft kunnen lopen.
  Wij betreuren het dat de indruk is ontstaan dat pleeggezinnen zomaar de helft van de opbrengst in “eigen zak mogen steken”. Wij willen heel duidelijk stellen dat Kinderhulp NOOIT direct aan particulieren geld geeft. Wij helpen alleen via een hulpverlenende instantie, bijvoorbeeld een voorziening voor pleegzorg. Hierbij gelden duidelijke criteria waarop een onafhankelijke adviescommissie toezicht houdt.

  Als onze collectemedewerkers/vrijwilligers in contact komen met pleegouders wordt al sinds jaar en dag gevraagd of zij willen collecteren. Dit gebeurt onder het mom van “u weet als geen ander hoe belangrijk Kinderhulp is”. Wij kennen eveneens een 50%-regeling waarbij de helft van de opbrengst van de collecte bestemd mag worden voor een organisatie binnen de doelstelling van Kinderhulp. Een pleeggezin kan er dan voor kiezen om voor de eigen pleegvoorziening te collecteren. Als een pleeggezin hulp nodig heeft kunnen zij altijd een beroep doen op ondersteuning van Kinderhulp via hun pleegzorgorganisatie. Dan wordt beoordeeld of het gezin hiervoor in aanmerking komt. Dit staat overigens los van het feit of ze wel of niet collecteren. Het is dus absoluut niet zo dat het gezin de opbrengst van de collecte zomaar mag houden.

  Wij geven toe dat de tekst van de brief, zacht gezegd, ongelukkig geformuleerd is en zo niet verspreid had mogen worden. De brief is gelukkig slechts zeer beperkt verspreid en zal in deze vorm niet meer worden gebruikt.
  Wij hopen hiermee het negatieve beeld dat u wellicht over Kinderhulp heeft gekregen te hebben rechtgezet. Als er toch nog vragen zijn, kunt u altijd contact met ons opnemen. Dit kan via de mail: info@kinderhulp.nl of telefonisch: 0570-611899

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 5. Raymond van Haeften15 november 2013 om 07:47

  Uit de reactie van NFK maak ik op dat deze brief door een bureau is opgesteld en verzonden, oftewel de mailingcampagne is uitbesteedt. Jammer dat de reactie voor mij anoniem is opgesteld. Hier had de directeur direct op moeten reageren en het boetekleed moeten aantrekken. Met de opmerking "gelukkig is de brief zeer beperkt verspreid" ben je er niet, het kwaad is geschied en de negatieve beeldvorming, mede door de publicatie op het internet, wordt hiermee weer versterkt. Advies voor ALLE goede doelen, laat eerst je mailing lezen aan een testgroep, ja ook dat kost geld, maar levert je veel minder reputatieschade en voorkomt dat dat ontvangers zich afkeren van jouw organisatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nogmaals reactie van de ontvanger van de betreffende brief: Gisteren ben ik gebeld door de plaatser van de reactie van het NFK. Hij heeft excuses gemaakt en getracht uit te leggen wat wel de gang van zaken is.Het is te hopen dat ook de andere 99 ( zeer beperkt??) pleeggezinnen die waarschijnlijk deze brief ontvangen hebben, ook excuses krijgen. Ook zij hebben meegedaan aan de landelijke actie van Pleegzorg : "ontdek de pleegouder in je buurt" waardoor ook hun adres op de website heeft gestaan en daar onrechtmatig vanaf is gehaald. Ik heb er nog steeds moeite mee en dat zal ook zo blijven. Of de brief door een bureau is opgesteld en verzonden betwijfel ik. Na telefonisch contact met de afzender van de brief werd mij duidelijk dat echt de helft van de opbrengst voor ons eigen pleeggezin mocht zijn of voor een door ons uitgekozen pleegzorg project. Zij vertelde mij ook dat ze dit systeem al een aantal jaren hanteren bij de gezinshuizen. Zij worden gevraagd te collecteren en mogen dan de helft zelf houden (Niet meteen uit de bus, maar achteraf). Mijn reactie: stel dat de gezinsouder van dat huis dan een nieuwe sportwagen koopt? Dat kan, werd mij gezegd. Werkelijk waar! Zij was erg stellig dat echt 50 % van de opbrengst voor het eigen gezin zou zijn.

  BeantwoordenVerwijderen