Goede Doelen Twitter Top 250 [Aug 2018]

Hou je vast!

De aangekondigde kentering heeft deze zomer daadwerkelijk plaatsgevonden. Nota bene door toedoen van Twitter. 

Bij ruim de helft van de organisaties loopt het aantal volgers terug, terwijl ook de overige accounts nauwelijks groeien. Het gevolg is duidelijk...voor het eerst in 8 jaar krimpt de Top 250!

Laten we het slagveld stapsgewijs overlopen.
 
Wat is er gebeurd?

Als gevolg van de druk op de sociale media om in te grijpen nadat bleek dat de communicatie via hun platformen een cruciale rol in diverse verkiezingen speelde én de daaropvolgende invoering van de GDPR in mei van dit jaar, is Twitter met een grote 'schoonmaakactie' begonnen. Die is al enkele maanden bezig.

Alhoewel de organisatie niet heel open is over alle maatregelen, is inmiddels wel duidelijk dat er wereldwijd miljoenen accounts gedeactiveerd zijn. Eén van de weinige gronden om te deactiveren waarover Twitter wel open was, betrof alle accounts waarvan men niet vast kon stellen 'of de eigenaar ouder dan 13 jaar was ten tijde van het aanmaken van het account'. Let op, die mensen kunnen nu inmiddels begin 20 zijn.

De impact op de aantallen volgers is groot, zeker bij oudere accounts. En laat Nederland er daar nu, als early adopter van Twitter, heel veel van hebben. Vooral accounts die door veel jongeren gevolgd werden hebben hier overmatig last van.

Samenstelling

De consequenties voor de samenstelling op een rijtje:
  • Ook dit kwartaal zijn er weer organisaties uit de waarnemingslijst verwijderd omdat zij de afgelopen 6 maanden geen enkele twee verzonden. Dit zijn @mooigooi, @VoedselbankRdam en @femalecancer. Zij hadden al geen vermelding meer.
  • Zes organisaties verzonden geen enkele tweet sinds de laatste meting in mei en worden dus niet opgenomen in de Top 250: 3xM, Verzetmuseum Amsterdam, GZB, Down Syndrom, HomePlan en ICS. 
  • Vijf organisaties komen terug nadat zij weer actief werden: BiDNetwork, Nederlandse Coeliakie Vereniging, Bart de Graaff Foundation, WorldGranny en HAPIN.
  • Er is één nieuwe toetreder, de Eye Care Foundation.
  • Het Reuma fonds werd Reuma Nederland en wijzigde in lijn daarmee haar accountnaam 
De ondergrens voor opname daalde van 484 naar 477 volgers.

Het resultaat

En dan de feitelijke cijfers:

Het totaal aantal volgers van de Top 250 daalde dit kwartaal met 12.098 naar 3.487.393, een achteruitgang van 0,35%. 134 organisaties (54%) uit de top 250 van mei daalden in aantal volgers.  Maar die daling is niet evenredig verdeeld.
  • Van de top 25 daalt 76%
  • Van de top 100 daalt 63%
  • Van de nummers 225 tot 250 daalt slechts 28%
We zien dus dat vooral de grote, veelal oudere, accounts de grootste klap krijgen. 
Relatief vallen de dalingen uiteindelijk nog mee. De grootste dalers verliezen ca. 3% van hun volgers.

Verschuivingen

Zoals te verwachten was zijn er behoorlijk wat veranderingen waarneembaar boven in de lijst:
  • WNF gaat naar plaats 5 ten koste van Pink Ribbon dat naar 6 zakt.
  • Bits of Freedom komt de top 10 binnen ten koste van Greenpeace dat naar positie 11 zakt.
  • De Vogelbescherming springt naar positie 12, ten koste van Unicef en EYE die beiden een plaats verliezen.
  • Amnesty stijgt 2 plaatsen, van 21 naar 19.
Maar ook lager in de lijst zien we verschuivingen.

Conclusie

De grote schoonmaak van Twitter laat zijn sporen na. Voor het eerst in 30 kwartaalmetingen constateer ik een daling van het aantal volgers in de Top 250.

Daarbij zie ik wel een probleem ontstaan. Mensen wiens account, al dan niet terecht, geschorst wordt, zullen niet zo makkelijk terugkeren naar Twitter. Al was het alleen maar uit teleurstelling en/of gemakzucht. Aanvulling van dat verlies zal dus voorlopig wel lastig zijn.

Daarnaast zal het sommigen toch weer bevestigen in hun mening dat Twitter 'passé' is. 'Zie je wel, mensen verlaten Twitter'. En dat leidt vervolgens ook tot eigen passiviteit.

Al met al wordt het spannend wat er de komende maanden gaat gebeuren. Komt Twitter dit klapje te boven of is dit het begin van een definitieve neergang? 

De lijst



Vragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl .



 

Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten