Goede doelen Instagram Top 100 [Mei 2023]

Met alle aandacht recentelijk op Twitter gericht zou je haast vergeten dat er ook nog andere sociale media zijn. Maar inmiddels is het alweer tijd voor de nieuwe kwartaalmetingen van de ontwikkeling van goede doelen op de diverse sociale media en zoals te doen gebruikelijk begin ik dan met Instagram.

Bij de kwartaalmeting van februari constateerde ik op Instagram een lichte verbetering van de toch wat magere resultaten in de tweede helft van 2022. De grote vraag is dan ook of die verbetering zich door heeft gezet. 

Laten we maar snel gaan kijken.

Samenstelling

Grote wijzigingen in de samenstelling zijn er dit kwartaal niet te melden. Er is er maar één. Dat is de terugkeer van de weer actief geworden Nierstichting, waardoor onderaan de lijst SOS Kinderdorpen net uit de Top 100 valt.

De ondergrens voor opname in de lijst gaat weer omhoog, van 3.736 volgers naar 3.840 volgers.

Resultaat 

Het totale aantal volgers van de Top 100 stijgt dit kwartaal met het mooie aantal van 143.421 volgers naar een totaal van 5.808.208 volgers, een procentuele toename van 2,5%. Daarmee wordt het resultaat van februari, toen met een plus van 114.000 volgers ruimschoots overtroffen. 

Het is een resultaat dat vergelijkbaar is met de groei van het tweede kwartaal van 2022, toen ik voor het laatst deze cijfers zag verschijnen. 

Zonder de grote twee, die zoals altijd een grote invloed op dit resultaat uitoefenen, ziet de groei van de overige accounts er ook redelijk goed uit, met een toename van 50.185 volgers (+ 3,03%), hetgeen wel wat meer in lijn ligt met het resultaat van februari.

Groei en krimp

Er is nog meer goed nieuws te melden. Het aantal accounts dat hun aantal volgers zag krimpen daalt van 9 naar 2 en zo'n laag aantal krimpende accounts is echt al heel lang geleden, want daarvoor moet ik terug naar februari 2021! 

De lijst van de tien grootste groeiers ziet er bij deze meting als volgt uit:


 

Meestal zien we hier dezelfde accounts terugkomen, maar deze keer valt vooral op dat we de helft van de accounts bij de vorige meting niet in deze lijst zagen. Het duidt op wat meer dynamiek.

Verschuivingen

In de Top 10 is er één verandering. Ambulance Wens stijgt naar plek 9 en passeert de Dierenbescherming dat naar plek 10 zakt. Daarachter zien we dat het Rode Kruis (naar 16) en Alzheimer Nederland (naar 17) een plekje stijgen ten koste van de Vlinderstichting dat naar plaats 18 zakt.

Lager in de lijst springen een paar veranderingen in het oog:

  • Islamic Relief gaat 6 plaatsen omhoog van 42 naar 36. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de grote aardbeving in Turkije en Syrië enkele dagen na de vorige kwartaalmeting plaats vond.
  • Spark maakt de grootste sprong en wint 9 plaatsen in de lijst (van 69 naar 60)
  • Vrijwel vergelijkbaar is de sprong van 8 plaatsen van Movies that matter, van 72 naar 64

Conclusie

Alles overziend vallen bij deze meting een aantal zaken op. In de eerste plaats dat het weer beter gaat met de ontwikkeling van Instagram voor goede doelen. Dat blijkt zowel uit de groeicijfers als uit het lage aantal krimpende accounts. En in de tweede plaats valt de dynamiek in de Top 100, maar ook daaronder, me positief op. Er zijn heel wat meer accounts dan gebruikelijk die mooie groeicijfers laten zien.

Er is echter ook 'een maar...'. Want precies een jaar geleden stonden we op een vergelijkbaar punt en toen hield de positieve ontwikkeling in de zomer geen stand. Daarom ben ik erg voorzichtig in het voorspellen van de komende maanden, want meestal laat de zomerperiode een neergang zien, die vooral veroorzaakt wordt door inactiviteit (gewoon minder berichten plaatsen) bij de goede doelen zelf.

Samenvattend staat Instagram er best goed voor...maar nu volhouden!

De lijst




Vragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl .

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten