8 grote onbekenden uit de VS

Ieder jaar publiceert Forbes een lijst met de 200 grootste goede doelen van de Verenigde Staten. Zo ook voor het jaar 2011. Altijd even leuk om een blik op te werpen en je te verbazen over de omvang van deze organisaties. 

Maar wat me altijd nog veel meer verbaasd zijn een aantal zeer grote goede doelen die in Nederland eigenlijk nauwelijks bekend zijn. Terwijl het toch echt de moeite loont om hen in de gaten te houden. Vandaar de vraag: 'Ken je deze grote jongens al?'

Forbes publiceert jaarlijks een lijst van de 200 grootste goede doelen in de VS.

Om daartoe te behoren moest je in 2011 minimaal een totaal aan 'inkomsten uit private fondsenwerving' hebben van tenminste 46 miljoen US$.

Hmmm, dat plaats de omvang van Nederlandse goede doelen wel in een ander perspectief, nietwaar?

De volledige lijst vind je hier: Top 200 grootste goede doelen VS in 2011

Kijkend door die lijst kom je, zoals gezegd, nog al wat 'onbekende namen' tegen van organisaties die je in Nederland niet (of heel klein) aantreft. Meestal heeft dat een logische verklaring. Maar dat neemt niet weg dat het goed is om ook deze organisaties op het netvlies te hebben omdat ze verantwoordelijk zijn voor heel wat innovatieve ontwikkelingen in onze branche.

Daarom heb ik er een paar uitgelicht om in de gaten te houden. Ken jij ze?Dit is misschien hier wel de grootste 'onbekende in Nederland', maar het is verreweg het grootste goede doel van de VS.  Met 3,8 miljard $ aan private donaties zijn ze in verhouding van bevolkingsaantal  en wisselkoers 1,5 maal groter dan KWF Kankerbestrijding, het grootste goede doel van Nederland!
De Nr. 3 van de VS, de gezamenlijke voedselbanken.
Nr. 5 , een christelijke ontwikkelingsorganisatie, de grootste van de VS.Nr. 7, een heel grote noodhulp organisatie.

 Nr. 12, een goed doel gericht op het aan werk helpen van mensen. Een organisatie die te omschrijven is als 'typisch Amerikaans', die problemen oppakt die in Noordwest Europa beschouwd worden als overheidstaak. 

Nr. 13, een jeugdfonds
Nr. 14, de grootste natuur organisatie van de VS, en dus niet één van de grote namen die wij in Nederland kennen!


Nr. 15, een christelijke hulporganisatie, actief in de VS en daarbuiten.


Volg je Fundraiser Online al op Twitter?

Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten