Meer tweeten helpt!



Fondsenwerving is een prachtig vak! Maar misschien is het nog wel veel leuker om er over te vertellen en kennis over te dragen. Vooral daarom schrijf ik dit weblog. En daarom geef ik ook les. 

Zo gaf ik deze week een lesdag voor de opleiding Fondsenwerving A van IF-Academy. Heerlijk om te doen, vooral als er de ruimte is om niet strak bij de lesstof te blijven maar even uit te weiden. Zo'n uitweiding kwam er rondom de inzet van sociale media. Wat mij op het volgende idee bracht...


Het gesprek ging over de frequentie van tweeten. Hoe actief moet je nu eigenlijk zijn? De meest fondsenwervers in spe leek het meer dan voldoende om af en toe een tweet te verzenden.


Daar heb ik een nogal andere mening over. Maar ja, wie ben ik, denk je dan als je in de auto terug naar huis zit. Toen kreeg ik een idee. Zou de volgende stelling waar zijn?

'Organisaties die hoger in de Twitter Top 250 van Goede Doelen in 
Nederland staan verzenden meer tweets.'


Stelling

Een leuke stelling, maar ook één die lastig te onderbouwen is. Want er zijn natuurlijk veel meer factoren die bijdragen aan de ranking op deze lijst. En die factoren zijn niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Hoe ik dit ook verder doordacht, een echt zuiver beeld is volgens mij niet te krijgen. Is het aantal tweets een graadmeter voor de mate van activiteit op Twitter? Leidt meer activiteit tot meer volgers? Iedereen kan bedenken dat er meer variabelen zijn en dat dus bijna onmogelijk te bepalen is. Er zijn organisaties die nog nooit een tweet verzonden hebben en toch al meer dan 2.000 volgers hebben!

Terwijl ik dus heel goed weet dat je heel voorzichtig moet zijn met absolute uitspraken heb ik toch een klein onderzoekje gedaan om een indicatie te krijgen. Gewoon omdat ik nu eenmaal ontzettend nieuwsgierig ben:

Opzet

De eerste gedachte was: 'Wanneer was de laatste tweet?' Maar dat werkt niet, want hangt in de praktijk van toevalligheden aan elkaar. Hetzelfde geld voor de tijd tussen de twee laatste tweets

Wat als ik nu eens naar de tijd tussen de laatste tweet en 5 eerder tweets keek? Dat leek al iets meer indicatie te geven, maar leverde nog geen duidelijk beeld op. Te veel toevalligheden, uitzonderingen etc. 

Daarom heb ik er uiteindelijk voor gekozen om naar het tijdsverschil (in dagen) tussen de laatste tweet en de 10e tweet daaraan voorafgaand te kijken. Absoluut arbitrair, maar in ieder geval geeft het een indicatie.

Omdat ik geen tijd had om de hele top 250 af te gaan, heb ik ervoor gekozen om naar de bovenste 10 van ieder 50-tal van de meest recente Twitter Top 250 van Goede Doelen in Nederland te kijken.

Resultaat

Het ruwe resultaat van de meting levert dit beeld op:


Het is een duidelijke indicatie dat de grotere organisaties, althans zij die groot zijn op Twitter, ook veel actiever zijn. De uitzondering in het rijtje (51 tot 60) komt door 1 organisatie, zonder die organisatie ziet het plaatje er zo uit:

 

Hieruit kan je dus in ieder geval afleiden dat organisaties die beter scoren op Twitter ook actiever zijn op Twitter. 

Duiding 
Als we kijken naar de grote partijen, verzenden ze gemiddeld in 4 dagen 10 tweets . Dat is 2,5 tweet per dag, nog steeds niet bijzonder veel. 

Vergelijk het maar eens met internationaal echt grote partijen als Amnesty International, Greenpeace, Unicef,  Oxfam International of United Way. Ze halen gemiddeld per dag meer dan 10 tweets!

De 'kleinere' organisaties op Twitter komen tot 1 tweet per 3 dagen. Dat is echt veel te weinig! Je maakt dan eigenlijk geen goed gebruik van het medium. Je lijkt mee te doen 'om erbij te horen'. Met het strategisch inzetten van Twitter als sociaal medium heeft het niets te maken.  

Advies

Hoog tijd om beleid te ontwikkelen!  Waarom zet je Twitter in? Wat wil je bereiken? Wat is je doelgroep? En hoe maak je goed gebruik van het medium Twitter? Aan de slag!


Ik wil heel graag 30 likes hebben, zodat ik meer aandacht kan besteden aan de statistieken! Daarom zou ik je hulp echt erg op prijs stellen!


Volg je Fundraiser Online al op Twitter?

Follow FundraiserOnl on Twitter


4 opmerkingen:

  1. Een grote vraag die ik voor je heb Walter is of je dezelfde tweet vaker moet sturen? Moet je dus een tweet die je al een keer verstuurt heb 4 weken lang elke dag opnieuw versturen?

    Volgens mij wordt dit gezien als tweet spam? Ik vraag dit omdat je op je eigen twitter account dagelijks dezelfde tweets blijft versturen.

    Zo zie ik deze tweet vaker dan 1x langs komen:

    Ben je klaar? 15 x Timeline Inspiratie voor Goede Doelen ow.ly/9X7jw #fondsenwerving #communicatie #facebook #socialmedia

    Ik ken maar weinig twitter profielen die hun tweets dagelijks blijven herhalen.

    Kun je aangeven:

    1. Waarom herhaal je dagelijks dezelfde tweets?
    2. Heeft dit toegevoegde waardo voor je status?
    3. Levert dit meer volgers op?
    4. Werkt het juist negatief?
    5. overige interessante opmerkingen waarom je dit doet....

    Ben wel nieuwsgierig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is natuurlijk verstuurd hebt.

    Ik had het hele bericht willen verwijderen en met aanpassing weer willen plaatsen maar dan krijg je zo'n melding: Deze reactie is verwijderd door de auteur. Staat ook raar. dus dan nog maar een keer herhalen hoe het gemoeten had in de zin ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jordan,

    Eigenlijk is dit voor wat betreft Fundraiser Online off topic, Fundraiser Online is zelf immers een weblog, geen goed doel. Ik zou een Goed Doel om een veelheid van redenen een heel ander tweet beleid aanraden.

    In het algemeen geldt: Herhalen kan absoluut. Sterker nog, als het een belangrijk bericht is, raad ik het aan. 'Vergroten van confrontatie' helpt, waarom wordt een TV of radio reclame meerdere keren uitgezonden? Overigens heb ik heel wat bloggers in mij timeline die het ook doen hoor.

    En in antwoord op je vraag: Ja, het levert heel veel meer pageviews op, of het meer volgers oplevert is onduidelijker, want kan ik slechter meten. Op dit moment heeft @FundraiserOnl er ruim 800, zonder dat ik op enigerlei wijze gebruik maar van auto-follow tools o.i.d.

    Natuurlijk krijg ik er wel eens reactie op. Het laatste half jaar zo'n 10, en ik raad iedereen die er last van heeft of het vervelend vindt om Fundraiser Online dan op een andere wijze te volgen:

    Twitter : @wvankaam
    Facebook : https://www.facebook.com/FundraiserOnline
    LinkedIN : Walter van kaam
    Pinterest: http://pinterest.com/fundraiseronl/
    Google+ : https://plus.google.com/u/0/b/112382372802893395437/

    Al deze mogelijkheden zijn er ook en daar wordt veel minder heftig gepost.

    Groet,

    Walter

    P.S.: Ik heb t.b.v. de leesbaarheid de lege reactie tussen twee bovenstaande verwijdert.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wellicht dat alles evolueert maar als ik dit lees: http://blog.tweetsmarter.com/twitter-tips/should-you-ever-repeat-the-same-tweets/ dan staat hier zelfs dat hetzelfde 2x tweeten door Twitter geblocked zou worden. Dat is (wellicht gelukkig) in het geval van je fundraiseronline tweets niet het geval blijkbaar en wie weet wordt dit dus al niet meer gecontroleerd. Toch is het alleen aan te raden bij zeer belangrijke tweets wordt er door deze blogger aangegeven. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Ik raad persoonlijk toch aan niet ieder bericht 10x te tweeten omdat het volgens mij irritatie kan opwekken bij de lezers.

    BeantwoordenVerwijderen