De Top 13 van 2013

2013 loopt ten einde. Het was voor de meeste goede doelen een moeizaam jaar. 

Niet voor Fundraiser Online daarentegen. De bezoekersaantallen stijgen gestaag en ten opzichte van 2012 was de groei dan ook bijna 200%. Wow! Na de geweldige groeispurt van 2012 had ik dat niet verwacht. Dankjewel allemaal!

Aan het eind van het jaar zet ik altijd de best gelezen blogs en meest opmerkelijke momenten van het afgelopen jaar op een rijtje...

Wekelijks wordt Fundraiser Online inmiddels vele duizenden keren gelezen. Het bereik neemt nog altijd toe. Onze branche kent inmiddels niet veel media die een dergelijk constant bereik onder Nederlandse en Vlaamse fondsenwervers en hun leidinggevenden realiseren! Daar ben ik dus best trots op.

Na ruim 3 jaar is dit de 345ste blogpost. Er zijn er dit jaar 76 gepubliceerd.

Dit zijn de 13 blogs die in het achterliggende jaar het meest gelezen werden en meer dan evenredig bijdroegen aan de onstuimige groei: 

13. De fondsenwerving crisis: 2007-2012
 • Een niet zo positief overzicht van de fondsenwervende ontwikkeling van de grootste goede doelen in Nederland.
12. 6 beginnersfouten in fondsenwerving
 • Voor iedereen die denkt dat 'eigen fondsenwerving' de oplossing voor alle financiĆ«le problemen is...
11. IPM van goede doelen
 • Even verder kijken dan het aantal likes op Facebook. Wie zijn in staat mensen echt te betrekken bij hun werk...
10. 2012, crisis in fondsenwerving?
 • In juni gaf ik een eerste inzage in de cijfers van de goede doelen in 2012, een jaar dat zoals ook later zou blijken, erg moeilijk was voor veel organisaties.
9. Nederlandse goede doelen op Pinterest
8. 15 goede doelen om te volgen op Pinterest
 • Twee posts over Pinterest, nog altijd een medium dat door veel goede doelen blijkbaar nauwlettend in de gaten wordt gehouden...
7. Eerst de feiten, dan het oordeel
 • Veel vragen die je een inzicht geven in de ontwikkeling van je online performance maar vooral inzicht geven in de vraag hoe je die substantieel kan verbeteren. Geen onderbuik gevoel maar gebaseerd op feiten!
6. Goede Doelen Twitter Top 250
 • Ieder kwartaal wordt de Top 250 van goede doelen op Twitter opgesteld. De ranking is gebaseerd op het gemiddelde bezoek, het laatste overzicht van het jaar is altijd de meest bezochte. Ieder kwartaal een topper.
5. Nederlandse alumniverenigingen online
 • Zowel nationaal als internationaal werd deze lijst van de alumniverenigingen van onze Nederlandse universiteiten zeer veel bezocht.
4. Goede Doelen Facebook Top 250
 • Facebook werd dit jaar voor veel organisaties belangrijker, en dat zien we terug in de Top 250, die beduidend meer gelezen wordt dan die van Twitter. In 2012 was dat nog andersom.
3. Donateurs behouden
 • Eind 2012 schreef ik deze post, die toen op plek 8 eindigde in het jaaroverzicht. Het bezoek bleef toestromen en deze blog was dit jaar lange tijd het best gelezen. 
2. 20 tips voor je volgende evenement
 • Nog altijd staan fondsenwervende evenementen in de belangstelling en valt er nog veel over te schrijven. Zo ook hoe je na moet denken over de ontwikkeling van evenement door de tijd en hoe je daar praktische invulling aan kunt geven.
1. 8 vragen over onderzoek VU naar afname subsidie goede doelen
 • Voor mij volstrekt onverwacht steeg deze post na publicatie in enkele dagen naar de toppositie van meest gelezen blogs. Het virale effect was geweldig, vooral op Twitter. Waarom? Lees 'm en leg het mij uit a.u.b. want ik ben er nooit echt achter gekomen!
Daarnaast waren er dit jaar twee posts die dit overzicht weliswaar net niet haalden, maar wel veel en bijzondere reacties opriepen en daarom zeker niet onvermeld mogen blijven:
 • In november schreef ik Verbijsterende brief, die veel stof deed opwaaien en zelfs de Volkskrant haalde (zie FO op Facebook). De post eindigt op de 14e plaats, maar zal zeker nog stijgen in 2014, ook al omdat dit verhaal nog wel een staartje lijkt te krijgen. Wist je overigens dat de ontvanger de door NFK op Fundraiser Online en in de Volkskrant aangekondigde excuusbrief op dit moment (30/12) nog altijd niet ontvangen heeft! Knullig hoor...
 • In maart schreef ik De doodstrijd van de postbode, die niet alleen in de goede doelen wereld veel gelezen werd, maar via Fok.nl ook een forum van postbodes bereikte, die er vervolgens veelvuldig op reageerden. Geen doelgroep van Fundraiser Online, maar wel leuk en leerzaam! 

Het was zoals gezegd een mooi jaar en de mooie plannen voor 2014 liggen dan ook alweer klaar. Ik heb er veel zin in, hopelijk jullie ook!


Mag ik alle lezers tot slot een goede jaarwisseling toewensen en een fondsenwervend fantastisch 2014!


Tot volgend jaar!

Walter


Like Fundraiser Online op Facebook!
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten