Goede Doelen Facebook Top 250 [Sep 2020]

Traditioneel is de kwartaalmeting van Facebook de laatste in de rij. We zagen hiervoor een forse groei van LinkedIn en Instagram. De ontwikkeling van Twitter was daarentegen erg mager. 

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Het resultaat van deze Facebook meting valt niet mee. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt!

Samenstelling

Deze 37ste meting levert drie afvallers op uit de lijst, alle drie met een andere reden. 

  • ACN Kerk in Nood voegde haar internationale pagina's samen. En omdat de hoofdzetel niet in Nederland gevestigd is (en dus niet onder Nederlands toezicht valt), wordt deze pagina niet meer opgenomen in de Top 250.
  • STRO heeft sinds de vorige meting niet meer gepost en wordt dus tijdelijk uit de lijst verwijderd.
  • IZB haalde de ondergrens voor opname niet.

Waar er drie afvallers zijn, zijn er ook drie toetreders. Het zijn twee organisaties die net hun CBF keur verkregen, namelijk Fier! en de Kolewa Foundation. Daarnaast keert Stichting Hoormij, die bij de vorige meting net buiten de lijst viel, nu terug.

Dit levert een positief puntje op. De ondergrens voor opname steeg namelijk van 2.869 naar 2.970 likes.

Ontwikkeling

Maar dan het minder goed nieuws, zoals ook blijkt uit onderstaande grafiek. Het totale aantal likes van de Top 250 steeg met 88.340. En dat is de allerkleinste stijging die ik ooit in een kwartaal waargenomen heb. Sinds september 2011 (!) dus.


Leverden de eerste twee kwartalen van 2020 nog een mooie groei op, dan wordt die ontwikkeling deze zomer volledig losgelaten. Wat is er aan de hand?

Groei en krimp

Het eerste dat opvalt als ik naar de cijfers kijk is de forse toename van het aantal organisaties dat haar  aantal likes zag dalen. En dat ondanks dat ze wel actief waren op Facebook. Bij de vorige meting waren dat er 36 terwijl het er nu 52 zijn. 

Het tweede dat me opvalt is het ontbreken van forse groeiers. De top 10 was bij de vorige meting goed voor een plus van ca. 97 duizend likes. dat zijn er nu maar 47 duizend. Zagen we bij de vorige meting nog 36 organisaties met een groei van 1.000 likes of meer, dan zijn dat er nu nog maar 23.

Al met al constateer ik dus een groeivertraging over de volle breedte van de Top 250. En dat lijkt te wijzen op externe invloed, met name van Facebook zelf. Worden er profielen (en daarmee likes) verwijderd? Facebook zegt zelf van wel en staat in de Verenigde Staten al maanden onder grote politieke druk, dus zo verwonderlijk is dat ook weer niet. Maar het is op deze wijze wel lastig om zicht te krijgen op de omvang van de invloed op dit meetresultaat, dat ook door andere zaken beïnvloed wordt.

Opmerkelijk is wel dat de lijst met de pagina's met de meeste vervallen likes ten opzichte van de vorige meting nauwelijks van samenstelling veranderd is. Negen van de tien organisaties stonden in juni ook in deze lijst:


De lijst van groeiers kent wel wat verandering, maar zoals gezegd valt vooral de lage groei op:

Verschuivingen

Zelfs in barre tijden laat de Top 250 natuurlijk toch weer enkele verschuivingen zien.  

Deze keer niet boven in de lijst, de top 25 is ongewijzigd. Maar halverwege de lijst zien we wel wat organisaties die forse sprongen maken:

  • Zuidhollands Landschap gaat van 78 naar 71
  • Ecomare stijgt van 87 naar 78
  • De Hondenbescherming gaat van 130 naar 106
  • Blijdschap voor de dieren gaat van 135 naar 123

Conclusie

Een forse groeivertraging, zoveel is duidelijk. Maar de oorzaak is een beetje in nevelen gehuld. Corona? Facebook dat profielen verwijdert? Zomereffect? Of een mix van dat alles. Feit is wel dat de last door bijna de gehele top 250 gevoeld wordt. 

Na de Twitter meting zien we nu dus ook een tegenvallende Facebook meting. En als ik de geruchten moet geloven is deze ontwikkeling nog niet voorbij. Tot november, en waarschijnlijk ook nog wel daarna, zal de druk op de diverse sociale media alleen maar toenemen en daar gaan wij echt ook nog wel meer van merken. 

We gaan het zien!

De lijst




Vragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl .

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten