5 Voorbeelden van de deeleconomie

We kennen langzamerhand allemaal Über en AirBNB wel, maar de deeleconomie, ook wel de 'collaborative economy' genaamd, is vele malen groter dan deze twee beroemde namen. 

Ook onze branche ontkomt er niet aan. Crowdfunding is er immers ook een voorbeeld van. Maar het is ook wel eens interessant en leerzaam om naar andere vormen, buiten fondsenwerving, te kijken. 

Daarom een greep uit de vele inspirerende voorbeelden die ik tegen kom en die interessant kunnen zijn voor goede doelen.

Helparound
Dit platform is primair bedoeld om diabetespatiënten met elkaar in contact te brengen. Oorspronkelijk bedoeld om te zien waar in je directe omgeving zich iemand bevindt met diabetes die je in geval van nood zou kunnen helpen bij een tekort aan insuline of ander materiaal.

Macmillan Team Up 


Dit is een platform ten behoeve van kankerpatiënten in de UK, waar mensen hun diensten aanbieden om patiënten te helpen.

Cohealo

Een platform om medische apparatuur efficiënter te benutten.

Maar er zijn natuurlijk ook hele andere terreinen waar dure apparaten ingezet worden die veel stilstand kennen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar MuniRent, waar (lokale) overheden elkaars apparaten kunnen gebruiken.

ZumbaraEen van oorsprong Turks netwerk waarbij je 'een uur geeft en een uur krijgt'. Transacties zonder dat er geld aan te pas komt. Overal toepasbaar dus!

DogBuddy


En tot slot...een oppas voor je hond vinden in je directe omgeving.

Het is maar een greep uit de vele duizenden platformen die inmiddels wereldwijd ontstaan zijn en invloed hebben op de wijze waarop we met schaarse goederen en tijd om gaan.

Opvallend is daarbij wel het aantal partijen dat claimt 'nieuw' te zijn, terwijl ze niets anders doen dan een bestaand idee uit een ander land kopiëren. Veel van hetzelfde dus. Hier gaat zeker nog een shake-out plaatsvinden, waarbij de verliezers ongetwijfeld zullen claimen dat 'de deeleconomie voorbij is.' 

Het tegendeel is waar. De deeleconomie groeit heel hard en biedt veel mogelijkheden, ook voor goede doelen. Bovenstaande voorbeelden kunnen daarbij een inspiratie zijn!


Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten