Goede Doelen Facebook Top 250 [Jun 2015]

Indien je de film 'The Perfect Storm' gezien hebt, weet je dat er momenten zijn dat alles wat je niet wilt toch samenkomt. 

Dat lijkt de afgelopen maanden ook gebeurd te zijn in de Facebook Top 250!

De reeds eerder geconstateerde groeivertraging zet zich nog altijd door. Maar doordat Facebook begin maart besloot de likes van inactieve accounts te verwijderen, is dit effect fors versterkt. 

Waardoor de groei van de Top 250 dit kwartaal historisch laag is!

Toetreders en afvallers

Ook deze Top 250 heeft weer nieuwe namen en organisatie die niet hard genoeg gegroeid zijn. De drempel ligt dit kwartaal bij 931 likes, waar dat in maart nog 863 was.

Nieuw toegetreden zijn:
  • JDRF Nederland en Verzetsmuseum Amsterdam, die dit kwartaal toegevoegd werden aan de waarnemingslijst;
  • Fusieorganisatie Sympany (voorheen KICI en Humana) en Humanitas Nederland maakten een grote sprong;
  • Stichting Veldwerk 'profiteerde', al klinkt dit niet echt lekker, van haar activiteiten in het door een tweetal aardbevingen getroffen Nepal;
  • Erfgoedvereniging Heemschut haalde nog net de lijst.
Afgevallen zijn daardoor:
  • Kom over en help, Ango, Emmaus Haarzuilens, Giving Back Netherlands, On Wheels en Homeless Child.
De algemene ontwikkeling

Ik schreef het al in de inleiding: 'De groei is dit kwartaal historisch laag'. Dat mag blijken uit onderstaande tabel:


De lage groei wordt echter fors versterkt door de grote 'like clean-up' die Facebook in maart doorvoerde. Dat effect zien we direct terug bij grote accounts, vooral degene met veel likes die recentelijk niet erg actief zijn geweest. Pink Ribbon, Dress Red Day, Proefdiervrij en Stop Aids Now! dalen allen met 1.000 tot 1.500 likes en Fairfood zelfs met 5.000 likes!

Maar dat het effect ook bij anderen absoluut aanwezig was, zien we goed weergegeven in de ontwikkeling van het aantal likes van ranglijstaanvoerder Van Gogh Museum in de laatste 6 maanden (bron: Socialbakers):Het is onbekend hoe groot het effect van de clean-up in het totaal is, maar het zal zeker een fors deel van de achteruitgang verklaren!

Snelle groeiers

Uiteindelijk zijn er natuurlijk toch weer snelle groeiers. Dit zijn degenen die in het afgelopen kwartaal hun fanbase het hardst zagen toenemen:


Verhoudingsgewijs springt vooral Stichting Roparun in het oog, met een groei van meer dan 100%! Dat de jaarlijkse Roparun (een evenement) recentelijk plaatsvond zal een belangrijke verklaring zijn.

Top 10

De top van de lijst is identiek aan drie maanden geleden. Maar dat wil niet zeggen dat er niets opvallends gebeurt!

We zien de nummers 8,9 en 10 dalen! Hierdoor kruipen de organisaties die net buiten de top 10 vallen er heel dicht naar toe. Zullen we in september grote verschuivingen zien?

Tot slot

Ik wil nog even wijzen op mijn vraag van 3 maanden geleden over de continuïteit van deze veel geraadpleegde lijst. Het dilemma is er nog altijd en ik blijf open staan voor goede suggesties!

De volledige lijstVragen over de totstandkoming van de lijst? Die vind je hier, evenals de toelichting hoe je jouw organisatie ook kan laten opnemen in de lijst.
Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten