Goede Doelen Twitter Top 250 [Nov 2016]

Een kwartaal is voorbij en dus is het tijd voor een nieuwe meting. En wat voor één! 

Sommige trends zijn volledig omgeslagen. Er valt een wel heel bijzonder resultaat te noteren en zelf heb ik ook nog wat aanpassingen verricht, waardoor er weer genoeg te vertellen valt.

Maar het belangrijkste...de groei gaat onverminderd voort!

Samenstelling

Zoals bij eerdere metingen beschreven, is er een aantal organisaties dat Twitter niet meer inzet. De accounts bestaan nog wel maar er wordt al geruime tijd geen tweet verstuurd.

Om vervuiling van de lijst te voorkomen zijn alle accounts die in de achterliggende twee metingen geen tweet verzonden hebben, dus de facto al tenminste een half jaar inactief zijn, uit de top 250 verwijderd. Ze blijven in de waarnemingslijst, dus mochten ze weer actief worden, zullen ze mogelijk opnieuw hun opwachting maken.

Hierdoor zijn er vier organisaties uit de lijst verdwenen, namelijk Be More, Islamic Relief, Nederland Cares en de Vrienden van het Sophia.

Hun plaats is ingenomen door de Bomenstichting, Nederlands Cultuurlandschap en Steun Emma Kinderziekenhuis. Nieuw in de waarnemingslijst én de top 250 is Reddingstation Wijdenes.

Door dit besluit verdwenen er uiteindelijk iets meer volgers uit de Top 250 dan er terug ingekomen zijn, hetgeen ook tot gevolg heeft dat de ondergrens voor opname in de lijst voor de allereerste keer daalde, van 582 naar 576 volgers!

Verder is er nog één mutatie het vermelden waard. Fonds Psychische Gezondheid wijzigde haar naam na een nieuwe samenwerking in MIND.

De resultaten

Tot zover de gebruikelijke dienstmededelingen. De resultaten geven dit kwartaal een wel heel bijzonder beeld.

Om te beginnen is er één resultaat dat alle cijfers, ook die van eerdere metingen, in een volledig ander daglicht plaatst. Het aantal volgers van het Van Gogh Museum is afgelopen kwartaal gestegen met 222.551, naar een totaal van 493.520 volgers. Ja, je leest het goed, bijna een half miljoen!

Om die groei in perspectief te plaatsen: De groei van de gehele Twitter Top 250 exclusief het Van Gogh Museum bedroeg 223.455 volgers sinds november 2015. Over het gehele jaar dus!

In de tweede plaats is er de groei van de gehele Top 250. Die wordt met een stap van 280.275, een verdubbeling van de recordgroei van het afgelopen kwartaal, natuurlijk volledig uit het lood getrokken door de cijfers van het Van Gogh Museum, wat bij de vorige meting overigens ook al het geval was.

Hierdoor passeren we dit kwartaal dan ook de grens van 2 miljoen volgers.

Laten we, om een duidelijker beeld van de algehele ontwikkeling te hebben, daarom ook maar de cijfers exclusief Van Gogh Museum bekijken. Dan bedraagt de groei van de Top 250 57.724 volgers, een forse sprong voorwaarts ten opzichte van het vorige kwartaal (44.838) en in lijn met die van het kwartaal ervoor (61.266).

Kortom, ook zonder het Van Gogh zit de groei er nog altijd goed in.

Inactiviteit? Nee, hoor!

Bij de laatste metingen constateerde ik telkens een toename van inactieve accounts. Tot deze meting, want nu is er zeker geen sprake van een groei van inactieve accounts, er zijn er zelfs een paar weer actief geworden.

Ook de actieve accounts waren veel drukker dan het vorige kwartaal. Dat blijkt uit de groei van het aantal tweets, van 36.844 naar 54.030, een groei van 46,6%!

Zelfs de groei van het aantal gevolgde accounts maakte een grote stap. Was dat vorig kwartaal slechts 5.566,  dit kwartaal kwamen er 15.089 bij.

Alles lijkt er dus op te wijzen dat de groei van voor de zomer teruggekeerd is.

De snelle groeiers

Natuurlijk is er weer een overzicht van de snelle groeiers.


Over plek 1 zullen we het maar niet meer hebben, maar ook de groei van de overige 9 is beduidend groter dan een kwartaal eerder.

Toen stonden overigens vrijwel dezelfde organisaties in dit lijstje, met de Nierstichting als enige uitzondering.

De top van de lijst

In de top 10 is er slechts één mutatie. KNRM springt van positie 10 naar 8, over Unicef en Greenpeace, die dus een plek zakken.

Twitter

Over de toekomst van Twitter wordt veel gespeculeerd, ook in de goede doelen wereld. Sommigen zien Twitter al verdwijnen omdat er een financieringsprobleem is, anderen wijzen daarbij op het al geruime tijd teruglopende aantal actieve gebruikers. Overnamespeculaties zijn er dan ook continu, zeker de afgelopen maanden.

Toch is er nog altijd een grote groep actieve gebruikers die Twitter wel frequent bezoeken én is het nog steeds een belangrijk medium om nieuws wereldwijd als eerste te distribueren, sneller dan ieder ander medium. Twitter heeft absoluut een unieke, eigen positie in het (sociale) media landschap.

Veel goede doelen worstelen met Twitter. Het is arbeidsintensief en men ziet in fondsenwervende zin  weinig directe resultaten. Dan is de stap om Twitter niet langer in te zetten snel gemaakt, waarbij het bovengenoemde gespeculeer een mooi excuus vormt. Maar of dat ook terecht is? Ik betwijfel het!

Conclusie

Voorlopig zet de groei van Twitter gewoon door! Dit kwartaal passeren we de 2 miljoen volgers. Best een mijlpaal. En 2016 laat nu al de grootste groei ooit zien, ook al leek het in de zomer even om te slaan.

Nu er zoveel trendbreuken waar te nemen zijn, wordt het moeilijk om de ontwikkelingsrichting te voorspellen. Laten we dus maar eens kijken wat de volgende meting ons leert...

De lijstVragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl . 

Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten