Goede Doelen Twitter Top 250 [Nov 2018]

Dat was schrikken. De vorige kwartaalmeting toonde de eerste krimp van het aantal volgers in de Top 250 sinds 8 jaar. Daar was (achteraf) een duidelijk aanwijsbare reden voor, maar toch...het leverde bij veel organisaties aanvankelijk heel wat stress op. 

En nu? Hoe zou het nu zijn? 

Er is de afgelopen maanden veel gebeurd op Twitter. Met opnieuw de nodige impact...

Wat nu weer?

Twitter heeft z'n zaakjes nog altijd niet op orde. Zo veel is wel duidelijk geworden in de afgelopen maanden. Recentelijk kwamen er plotseling nieuwe volgers bij...die even zo snel weer verdwenen!
Foutje. Wat ze eerst verwijderd hadden, kwam plotseling terug. En dat heeft Twitter dan weer herstelt.

Al met al verdient het geen schoonheidsprijs. Hopelijk blijven we nu voorlopig gespaard van al dit gerommel. Maar wat zijn de consequenties?

Samenstelling

Eerst maar even de gebruikelijke blik op de samenstelling:
  • 5 organisaties keerden terug in de Top 250, nadat zij bij de vorige meting een kwartaal geen enkele tweet verzonden, maar nu weer wel actief werden. Dat zijn 3xM, Verzetsmuseum Amsterdam, GZB,  HomePlan en ICS.
  • 8 organisaties waren het afgelopen kwartaal niet actief en krijgen nu dus geen vermelding. Dat zijn de Nederlandse Coeliakie Vereniging, Amivedi, Bart de Graaff Foundation, Health Works, SDOK, Habitat for Humanity, Huismus Bescherming Nederland en Exodus Nederland;
  • Er zijn 2 nieuwe toetreders, namelijk Feyenoord Foundation en Stichting Overleven met Alvleesklierkanker;
  • Eén organisatie werd afgevoerd van de waarnemingslijst: In de Rechte Staat
De ondergrens voor opname steeg van 477 naar 481 volgers.

Het resultaat

Het totaal aantal volgers van de Top 250 steeg heel licht met 11.511 volgers. Daarmee zien we dus weer wel een stijging, maar die compenseert nog net niet de krimp van het vorige kwartaal, die 12.098 bedroeg. Ten opzichte van de meting van mei is er dus feitelijk nauwelijks vooruit- of achteruitgang geboekt.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de stijging groter zou zijn geweest zonder de achteruitgang van het Van Gogh museum (- 6.666 volgers). Er waren naast hen 45 organisaties met een dalend volgers aantal, die bij elkaar 1.636 volgers verloren.

Verschuivingen

De lijst laat natuurlijk weer wat verschuivingen zien:
  • Natuurmonumenten steeg van positie 7 naar 5, ten koste van WNF en Pink Ribbon die een plaatsje zakten naar positie 6 en 7.
  • Op de posities 16 en 17 wisselden Natuur & Milieu en het Mauritshuis van positie.
  • De Nierstichting zakt van positie 25 naar 27, ten gunste van Artis en IVN die een plaatsje stijgen.
  • Wat lager in de lijst zien we Free Press Unlimited, de grootste stijger na World Press Photo van positie 61 naar 54 springen.
Conclusie

En nu? Hoe gaat het verder met Twitter? Na het gerommel van deze zomer, ingegeven door de 'fake news' beschuldigingen en de invoering van de GDPR (AVG), is het nog altijd niet rustig geworden rondom Twitter. Wat daarbij niet helpt is de grote druk die vooral in de Amerikaanse politiek nog altijd uitgeoefend wordt op de grote online bedrijven. Dat zal ook nog wel even zo blijven. En dat stemt niet tot vrolijkheid.

Welke kant het op gaat weet eigenlijk niemand. Feit is wel dat Twitter in het Nederlandse Goede Doelen landschap nog altijd een belangrijke rol vervult omdat het de verreweg beste manier blijft om pers en politiek te bereiken en te beïnvloeden.

De lijst



Vragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl .



 

Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten