Goede Doelen Twitter Top 250 [Nov 2019]

Goede doelen en Twitter, het blijft een lastige combinatie. Soms, zoals bij de vorige meting, lijkt het de goede kant op te gaan, maar zoals we eerder zagen is dat geen vaststaand gegeven. 

Sinds 2011 maak ik ieder kwartaal dit overzicht, en altijd vraag ik mij weer af...wat tref ik nu weer aan? Want het is en blijft onvoorspelbaar, ook bij deze inmiddels 35e kwartaalmeting.

Samenstelling

Zoals verwacht mocht worden op basis van de laatste metingen, zijn er ook bij deze meting weer een aantal organisaties die in het afgelopen kwartaal geen enkele (re)tweet verzonden en daardoor hun vermelding in de Top 250 (tijdelijk?) verliezen. Het zijn Stichting Opkikker, Siriz en Bake for Life.

Daarnaast heb ik ook 6 organisaties definitief uit de waarnemingslijst moeten verwijderen , omdat ze al meer dan een half jaar geen enkele tweet verzonden. Dat zijn het Epilepsiefonds, MS-Anders, Stichting Down Syndroom, Goed Verzorgd, Beter Gevoel , ADRA-Nederland en het Muziekinstrumenten Fonds.

ZOA keerde na afwezigheid van een kwartaal wel weer terug in de Top 250.

Nieuwe toetreders bij deze meting zijn Het Actiefonds, Gevangenenzorg Nederland, MAF en de Trombosestichting.

Naamswijzigingen

Twee organisaties wijzigden in de afgelopen periode hun naam. Dat zijn het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) en ARQ International (voorheen War Trauma Foundation).

Ontwikkeling

Het aantal volgers van de Top 250 is dit kwartaal toegenomen met 27.347. Dat is net iets meer dan de groei van het vorige kwartaal, toen ik ook al een lichte groei constateerde ten opzichte van de meting in mei. En dat dus ondanks alle afvallers bij de laatste metingen!

Het totaal komt nu uit op 3,58 miljoen volgers.

De ondergrens voor opname daalt door alle mutaties heel licht, naar 312 volgers (van 314).

31 accounts laten hebben een dalend aantal volgers. Dat is een lichte groei ten opzichte van vorige meting (29), maar nog altijd veel beter dan de daaraan voorafgaande kwartalen.

Verschuivingen

In de top 250 deden zich nauwelijks noemenswaardige verschuivingen voor.

En dat bracht me op het idee om eens terug te kijken naar de meting van een jaar geleden en te bezien wie er dit jaar nu wel en niet een forse stap maakten. Dat kan je enerzijds doen op basis van de groei  van het aantal volgers. Dat levert deze lijst op:

Maar daarnaast kan je natuurlijk ook bekijken welke accounts de grootste positieverbetering realiseerden in de Top 250.

Die eer is weggelegd voor KidsRights, dat maar liefst 39 plaatsen klom, van positie 146 naar plaats 107.

Andere opvallende stijgers zijn HandicapNL (van 219 naar 195) en Health Action International (van 161 naar 141).

Waar er stijgers zijn, zijn er natuurlijk ook dalers. Right to Play verloor de meeste plaatsen (van134 naar 145) en Pink Ribbon (-944) en Gered Gereedschap (-933) waren de accounts die dit jaar het meeste volgers verloren.

Conclusie

Nog altijd verandert het beeld niet echt. De bestaande accounts groeien, alhoewel beperkt, maar  tegelijk worden er steeds meer organisaties inactief. En dat terwijl Donald Trump, wat je ook van hem vinden mag, dagelijks aantoont wat een impact Twitter nog altijd heeft in de wereld. Zitten er dan toch wat communicatieafdelingen te slapen?

Feit is wel dat het moment nadert dat ik de Top 250 noodgedwongen in moet dikken, simpelweg omdat er geen 250 relevante twitteraccounts van goede doelen meer zijn. En dat terwijl de waarnemingslijst ooit uit bijna 700 accounts bestond!

De lijstVragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl . 

Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten