Toen verdween Google Reader...

Het is geen complete verrassing, maar deze week kondigde Google aan dat per 1 juli 2013 Google Reader stopt. Waarmee de veelgebruikte, want verreweg meest handige, RSS reader verdwijnt. 

Dat heeft consequenties. In de eerste plaats voor iedereen die gebruik maakte van Google Reader om op de hoogte te blijven van veel blogs en newsfeeds, ook van goede doelen.

Maar ook voor diezelfde goede doelen. Zij lopen immers het risico plotseling een hoop traffic naar hun website te zien verdwijnen...

Issues

Het zijn wijzigingen waar ik zelf maar slecht aan kan wennen. Heb je eindelijk iets wat lekker makkelijk in het gebruik is, verdwijnt het weer. Met enkele consequenties:

Verlies van website bezoekers

De belangrijkste consequentie is het verlies aan traffic voor websites. Mensen gebruiken Google Reader immers om newsfeeds te volgen. Vanuit de reader bezoeken ze de betreffende website. Al die mensen die Google Reader gebruiken en niet tijdig switchen naar een andere RSS reader zullen in de toekomst de weg naar je website niet meer zo makkelijk vinden. Dat is dus traffic naar je website verliezen! En je updates worden minder gelezen...

Het is ook geen leuk signaal naar je volgers. Heb je ze eerst, al dan niet actief, gevraagd om je te volgen via een RSS-feed, verliezen ze daarna plotseling het contact....

Gebruikers moeten switchen

Voor al die mensen die Google Reader gebruiken geldt natuurlijk: Ze moeten op zoek naar een alternatief. En dat valt nog niet mee. Er zijn genoeg opties, maar welke moet je kiezen?

Hoe switch je eigenlijk van reader?

Veel mensen zijn niet zo handig dat ze weten hoe je snel kan switchen van reader. En om nu al de verschillende URL's van die gestaagd gegroeide verzameling allemaal handmatig in te moeten voeren zien velen ook niet zitten. Hoe dan wel?

Om het iets makkelijker te maken heb ik wat tips en links op een rijtje gezet. 

Over het verlies van bezoek

Het begint natuurlijk met mensen informeren over het verdwijnen van Google Reader. Gelukkig doet Google dat inmiddels zelf. Maar als je, net als ik, Google Reader gekoppeld hebt aan ander producten - ik lees Google Reader bijvoorbeeld ook via Flipboard op mijn ipad - krijg je een dergelijk signaal niet. Dan kan het toch handig zijn om je bezoekers er op te wijzen. 

RSS bezoekers kun je natuurlijk nergens toe dwingen, maar wat je wel kan doen is je bezoekers er nog eens op attenderen op welke andere wijzen ze je nieuws kunnen blijven ontvangen. Denk daar bij in de eerste plaats aan e-mail, maar natuurlijk ook aan je sociale media als Twitter, Facebook e.d. 

Houd er in ieder geval rekening mee dat je ondanks alle voorzorgsmaatregelen per 1 juli a.s. toch een dip kunt zien in het bezoek. Want sommige mensen lijken ieder signaal te negeren...
 
Over alternatieve readers

Google Reader wordt veel gebruikt maar is natuurlijk bij lange na niet de enige RSS reader. Er zijn veel alternatieve voorhanden. Zelf ben ik inmiddels geswitcht naar Feedly , een overgang die wel heel eenvoudig was, omdat hun product automatisch al de door jouw gevolgde feeds importeert. 

Andere goede alternatieven zijn op een rijtje gezet door Marketingland en vind je hier:  12 google reader alternatives

Let echter bij het switchen wel op. Sommigen ruiken geld en worden plotseling 'betaalde diensten', andere blijken vollledig gebouwd op Google Reader en verdwijnen dus ook!

Een alternatief dat ik hier nog niet tussen zag is het net opgerichte Skimr.co .  

Hoe te switchen?

Sommige readers vragen om je toestemming om Google Reader 'leeg te trekken', oftewel de abonnementen die je in Google Reader hebt over te nemen. Dat is natuurlijk de makkelijkste methode.

Maar voor andere alternatieve readers is het wat lastiger. Bij hen moet je zelf de URL lijst van Google Reader exporteren en invoeren. Dat doe je als volgt:

1. Ga naar www.google.com/takeout (je moet waarschijnlijk even opnieuw inloggen)
2. Klik op 'services kiezen'
3. Selecteer 'Reader'
4. Wacht tot er aangegeven wordt dat er een archief gemaakt is (100%)
5. Druk op 'archief maken'
6. Download de .zip file en sla 'm op.
7. Open vervolgens de .zip file op je pc (wel even uitpakken) en zoek het bestand 'subscriptions.xml'

Dit bestand is je OMPL-file. De meeste readers hebben een import functie voor deze file. Even importeren en je hebt al je abonnementen overgezet!

Selectiecriterium

Waarop moet je letten als je een nieuwe reader kiest?

1. Is het product betaald of niet? Ik kies vooralsnog voor gratis producten.
2. Beschikbaar in iedere browser en in ieder operating system? Ik wil naast toegang op PC ook wel graag toegang op mijn iphone en ipad, maar voor anderen kan bijvoorbeeld android weer belangrijk zijn. Even opletten dus!
3. Overzichtelijkheid. Dit is voor mij cruciaal, ik volg een ongelofelijk lijst blogs, en het gevolg is dat ik er vooral snel doorheen wil kunnen, de meest recente eerst.





Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter

 
 
   

2 opmerkingen:

  1. Ik gebruik zelf iGoogle om RSS feeds te lezen (waaronder Fundraiser Online) en daar stopt Google ook al mee. Ben ook op zoek naar alternatieven en kijk daarbij ook naar Netvibes.

    BeantwoordenVerwijderen