Goede Doelen Twitter Top 250 [Feb 2017]

Een nieuw kwartaal dus een nieuwe update van de Twitter Top 250! Alweer voor de 24e keer. Dat leidt keer op keer tot verrassingen. Zo ook aan het begin van dit jaar.

De aangekondigde vernieuwing van de samenstellingseisen, die nu ingevoerd is, zorgt voor wijzigingen. Maar daarnaast zijn er ook andere opvallende verschuivingen te melden.

Kortom...er is weer genoeg te vertellen.

Nieuwe samenstelling

Deze eerste meting van 2017 was het startpunt van de nieuwe samenstelling:
 • Het aantal accounts op de waarnemingslijst is fors teruggebracht;
 • Inactieve accounts zijn geschrapt van de waarnemingslijst;
 • Recentelijk inactieve accounts komen niet meer in de Top 250.
Hierdoor zijn er uiteindelijk drie accounts afgevallen uit de Top 250: @Mensenmissie, @WorldVisionNL en @HaagsAsiel, alle drie omdat zij in de afgelopen 3 maanden geen enkele tweet verzonden hebben.

Overige mutaties

In de achterliggende periode hebben er een tweetal fusies plaatsgevonden, waardoor er een tweetal accounts verdwenen is:
 • Het account van Stichting Heppie, na het samengaan met Het Vergeten Kind.
 • Het account van STOP AIDS NOW, dat verder gaat als Aidsfonds. Omdat @aidsfonds niet in de Top 250 stond vervangt deze echter @stopaidsnow.
En waar er vier afvallers zijn, zijn er ook vier nieuwe toetreders. Alleen @Zeeuwsland deed dat op eigen kracht, de andere drie - @VoedselbankRdam, @StichtingGetOn en @MedairNL - vullen de Top 250 van onderen aan.

Dat zorgt er tevens voor dat de ondergrens voor toetreding voor het tweede kwartaal op rij daalt! Die bedraagt nu 547 volgers.

De resultaten

Toen ik vervolgens de resultaten ging bekijken, dacht ik oprecht naar de cijfers van vorig kwartaal te kijken. De overeenkomsten zijn dan ook erg groot:
 • Overall opnieuw een ongekende groei, van 286.990 likes, naar een totaal van 2.363.470.
 • Opnieuw springt het Van Gogh museum er huizenhoog bovenuit. Dit keer met een groei van ruim 220.000 volgers, vrijwel gelijk aan de meting van november. 
 • Zonder het Van Gogh is de groei 66.974 volgers, tegenover 57.724 vorig kwartaal. Een groei van 9.250 volgers, die overigens volledig op het conto van World Press Photo geschreven mag worden, want hun groei was ruim 12.000 hoger dan vorig kwartaal.
 • De groei van de overige accounts laat dus een kleine terugval zien, maar er is nog altijd groei!
De snelle groeiers

Ook het overzicht van de snelst groeiende accounts laat een vrijwel identiek beeld zien aan dat van de vorige periode. Negen van de tien accounts stonden er toen ook al in. Nieuwkomer is Ambulance Wens, die Gered Gereedschap vervangt.

Opmerkelijke verschuivingen in de top!

De top van de lijst laat enkele verschuivingen zien:
 • DierenLot zet de gestage opmars voort en staat nu op plaats 4, ten koste van het WNF dat één plek zakt.
 • KNRM stijgt naar plaats 7, waardoor Gered Gereedschap een plek inlevert.
 • De Dierenbescherming komt de top 10 binnen, ten koste van Unicef, dat naar plaats 11 zakt.
 • De Vogelbescherming stijgt van plaats 14 naar 13.
Conclusie

Inmiddels staan er nu 7 organisaties uit de sector Natuur & Milieu in de top 15! Zoals eerder al bleek uit het benchmarkonderzoek 'State of Digital Fundraising', heeft deze sector een opmerkelijk dominante positie in sociale media ten opzichte van andere sectoren in de goede doelen wereld. Aangezien dat niet overeenkomt met het internationale beeld, doemt meer en meer de vraag op: 'Zijn er sectoren die hier kansen laten liggen?' Het heeft er alle schijn van!


De lijstVragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl . 

Heb je Fundraiser Online al bezocht op Facebook?
Op mijn Facebook pagina vind je nog veel meer interessante informatie voor fondsenwervers!

Follow Me on Facebook

Volg Fundraiser Online ook op Twitter
Follow FundraiserOnl on Twitter
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten