Goede Doelen Instagram Top 100 [Aug 2021]

De bijna onstuitbare groei van Instagram van de achterliggende jaren leek bij de meest recente  metingen enigszins te bekoelen. Natuurlijk was er nog altijd een forse groei, maar groeipercentages boven de 10% nam ik niet meer waar.

De grote vraag bij deze meting was vooraf dan ook: "Zal de groei in de rustige zomermaanden helemaal wegvallen, of zijn we bij een 'nieuw normaal' beland?". We gaan het zien...

Samenstelling

De Instagram Top 100 ondergaat slechts een beperkt aantal wijzigingen. Twee organisaties vallen af. Het zijn Pink Ribbon (zie eerdere posts) en Vrienden van het Sophia. Hun plek wordt ingenomen door Ambulancewens en het Nationaal Fonds Kinderhulp.

De ondergrens voor opname steeg van 2.680 naar 2.873 volgers, een toename die vergelijkbaar is met die van de vorige meting.

Tot zover dus niet veel bijzonderste melden.

Resultaat

De groei van het aantal volgers bedroeg bij deze meting +150.136 (3%), naar een totaal van ruim 5 miljoen volgers. Dat is beduidend lager dan de groei van 194 duizend van het vorige kwartaal. 

De conclusie lijkt dan ook voor de hand liggend...de groei neemt verder af. Maar, we wisten uit eerder metingen al dat de resultaten van de grote twee (Van Gogh en World Press Photo) heel bepalend zijn voor die conclusie. Dus moet de spade wat dieper de grond in om dit zeker te weten.

Bij de vorige meting groeiden de grote twee met 115.291 volgers. Dat zijn er bij deze meting maar 65.793, bijna 50.000 minder. De nummer 3 op de lijst, Natuurmonumenten, dat zijn groei zag afnemen van 20.300 volgers bij de vorige meting naar 8.300 nu, versterkt overigens dat effect. Oftewel... de overige 97 accounts doen het gewoon fors beter, met een groei van bijna 7%, waar de top 3 groeit met 1,9%. De groei van de overige 97 accounts is dus in lijn met de metingen van de eerder kwartalen van dit jaar.

Net als bij de vorige metingen blijft de conclusie dus overeind dat de kleinere accounts een veel sterker groeicijfer laten zien dan de de (weliswaar hele grote) top accounts.

Groei en krimp

Het hierboven geschetste beeld zien we ook terug in de lijst van tien grootste groeier. Natuurlijk staat de Top 3 daar bovenaan, maar de nummers 4 tot 10 realiseren een beduidend beter resultaat dan bij we bij de vorige meting zagen (+10%)



Krimpers zijn er deze keer nauwelijks, slechts drie accounts zien hun aantal volgers dalen.

Verschuivingen

In de Top 8 zijn er geen verschuivingen.

  • Nieuwkomer Ambulancewens komt de Top 100 binnen op nr. 9, waardoor Unicef een plek daalt en de Johan Cruijff Foundation net buiten de Top 10 valt.
  • Zeehondencentrum Pieterburen stijgt van positie 28 naar 24.
  • Het Cobra museum gaat van plaats 52 naar 44.
  • Varkens in Nood gaat van 81 naar 76.
  • Christenen voor IsraĆ«l gaat van 96 naar 88. 

Conclusie 

Ondanks de zomerperiode, waarin ik een beetje verwacht had dat we een verdere teruggang van de groei zouden constateren, valt het het resultaat mij eerlijk gezegd alles mee. Instagram blijft een mooie groei vertonen. 

De volgende meting wordt wel een interessante. De corona perikelen lijken wat af te nemen en daarmee zou het zo maar kunnen zijn dat we er de komende maanden weer op uit gaan en minder tijd achter ons scherm door gaan brengen. De meeste mensen hebben Netflix inmiddels wel uitgespeeld en kantoorbezoek lijkt ook weer wat terug te gaan komen. Ik ben heel benieuwd wat het effect op de ontwikkeling van alle sociale media zal gaan zijn. Wordt het minder, want minder tijd, of juist meer, omdat we meer beleven? Wie het weet mag het zeggen...

De lijst




Vragen over de samenstelling? Kijk hier of mail naar fundraiseronline@sestertius.nl .




Geen opmerkingen:

Een reactie posten