Goede Doelen Twitter Top 250 [Feb 2022]

Een spannend nieuw meetmoment voor de Twitter Top 250.  De meting van november leverde immers een verrassend resultaat op, dus de grote vraag vooraf was of we toen naar een witte raaf zaten te kijken of dat de negatieve trend van aanhoudende krimp echt doorbroken is. 

We gaan het snel weten!

Samenstelling

Het overzicht van de mutaties is bij elke kwartaalmeting van de Twitter Top 250 heel wat groter dan bij de andere kwartaalmetingen. Zo ook nu weer, alhoewel de lijst deze keer toch wat beperkter is dan te doen gebruikelijk.

  • Door hun recente CBF-erkenning treden drie organisaties toe tot de lijst. Het zijn Sinchi Foundation, Women on Wings en Mercy Corps Netherlands.
  • Eén organisatie keert terug in de lijst nadat het bij de vorige meting tijdelijk verwijderd was door inactiviteit. Dat is Biblionef.
  • Vijf organisaties worden tijdelijk uit de lijst verwijderd omdat ze sinds half november inactief zijn geweest. Dat zijn:
    • Huidfonds
    • MS Research
    • STRO
    • Kinderfonds MAMAS
    • Trans World Radio.
  • Al die mutaties leiden onderaan de lijst tot één nieuwe toetreder, namelijk FSAN.

De ondergrens voor opname in de lijst daalt hierdoor van 228 naar 222 volgers.

Resultaat

Na al dat plussen en minnen, dat onderaan de streep nauwelijks effect had (+ 290 volgers), komt het totaal van de Top 250 bij deze meting uit op 3.740.384. Dat is opnieuw een  plusje, van 24.979 volgers.

Na het mooie resultaat van november lijkt de bscheiden groei zich dus voort te zetten. 

Maar er is ook wat minder fraai nieuws. Het aantal accounts met een dalend aantal volgers is bij deze meting wel weer toegenomen. Constateerde ik bij de vorige meting een grote terugval, van 112 naar 32 krimpende accounts, er zijn nu weer 50 accounts in de rode cijfers beland. Al is dat vaak maar net, aangezien het totaal van de daling maar 610 volgers betreft.

Krimp en groei

Wat me bij deze meting vooral opvalt is niet zozeer de groei of het toenemend aantal accounts dat krimp laat zien, maar vooral het aantal accounts dat maar heel beperkt groeit. Er zijn welgeteld 39 accounts die hun aantal volgers met 100 of meer zien groeien. Het is vooral die groep die ik steeds kleiner zie worden. Het duidt op veel 'beheer' en weinig focus op groei.

Verschuivingen

Al die kleine veranderingen in aantallen volgers zorgen dus ook niet voor veel opmerkelijke verschuivingen in de Top 250. De top 10 is onveranderd. De eerste verandering neem ik waar op plek 18, waar Ambulancewens het Rode kruis gepasseerd is. Vlak daarachter komt Mama Cash de Top 20 binnen van 22.

Lager in de lijst is er één grote uitschieter. De Ezelshoeve stijgt maar liefst van plek 200 naar 147! Wow!

Conclusie

Een, weliswaar beperkte, groei van de Twitter Top 250 is op zich al bijzonder. Weliswaar is de groei vooral toe te schrijven aan een paar grote accounts en zie ik verder vooral stabilisatie. Maar dat is nog altijd een ander beeld dan de krimp die ik vorig jaar waarnam.

Maar, het ijs is flinterdun. De ontwikkeling kan zomaar weer omslaan, want er zijn maar weinig accounts die echt mooie resultaten laten zien. De huidige situatie is niet veel anders dan die van een jaar geleden, dus moeten we nog maar afwachten of we niet een vergelijkbare ontwikkeling in mei gaan zien. Van een 'trendbreuk' durf ik dan ook zeker nog niet te spreken.

Vooralsnog ziet het er echter naar uit dat ook Twitter zijn eigen rol blijft spelen. Ik hoop dat het zo blijft.

De lijst




Vragen over de samenstelling? Wil je ook in de lijst? Kijk eerst hier en mail dan naar fundraiseronline@sestertius.nl .

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten