De Goede Doelen Facebook Top 250

Like it or not, heel wat mensen hebben er de afgelopen dagen naar gevraagd en op gewacht, de 3-maandelijkse graadmeter van de waardering voor de Facebook pagina's van de Nederlandse Goede Doelen. 

Hier is 't dan, het overzicht waar zo naar uitgekeken werd en waar ik alleen al vorige week, tijdens de Nationale Vakdag Fondsenwerving, 28 keer op aangesproken werd. Want wat zijn er veel mensen die graag hun plek willen weten...


Bij deze de stand van zaken van dit moment, 30 november 2011, en het is, zoals ik al schreef in de vorige post, een lijst met opvallende resultaten:

Om te beginnen is er een onverwachte nummer 1, waar werkelijk vrijwel iedere insider overheen gekeken heeft!

De felicitaties gaan naar Fairfood International , dat inmiddels 51.631 likes verzamelde, en daarmee fier aan de leiding gaat.

En verder naar...

 • STOP AIDS NOW!, een waardig Nr. 2,  in de vorige peiling nog 18de met 1.143 likes, had een geweldige 'Suitcase' Facebook-campagne en kwam uit op 45.806 likes.
 • Pink Ribbon NL, dat met 45.528 likes weinig onderdoet voor STOP AIDS NOW!. 
 • World Press Photo, de vorige leider, dat zichzelf terugvindt op de 4e plaats in deze nieuwe meting.
 • En de nieuwkomers in de Top 10: het Van Gogh Museum en Proefdiervrij AVS.

Maar er is meer melden:

 • Opvallend vind ik dat 15 van de 100 grootste goede doelen hun zaakjes op Facebook nog altijd niet op orde hebben!
 • In totaal heb ik 346.492 likes gemeten. De grootste 10 organisaties zijn goed voor 72,2% van alle likes! Hetgeen aantoont dat de Facebook marketing bij de meeste organisaties nog niet zoveel voorstelt en de 'early adopters' een forse voorsprong genomen hebben.
 • STOP AIDS NOW! toonde echter op doeltreffende wijze aan dat de sprong naar boven nog snel te maken is, dus de komende maanden verwacht ik wel wat vuurwerk! Laat het me weten!

In een tweetal eerdere posts, De doorbraak van Facebook en  Nederland loopt echt achter op Facebook, liet ik al zien dat  Nederland in het algemeen, en de goede doelen branche in het bijzonder, nog erg achterlopen op de rest van Europa als het om Facebook gaat. Er is nog heel wat te winnen op dit terrein, maar dan moet het in 2012 wel serieus opgepakt gaan worden.

Aan jullie de schone taak om de komende maanden met verrassingen op de proppen te komen en een forse sprong voorwaarts te maken!

Ik zal het blijven volgen, aanvullingen zijn altijd zeer welkom en worden in een volgende meting, begin maart 2012, meegenomen.

Wil je meer weten over de totstandkoming? Dat vind je hier: 2e meting Goede Doelen op Facebook

Van 17 organisaties is een verzoek tot opname ontvangen. Daarvan zaten er al 16 in de geplande uitbreiding, waardoor de lijst uiteindelijk 1 toegevoegde organisatie omvat en het totaal uitkomt op 251.

De volledige lijst vind je hier: Facebook top 250

Volg je Fundraiser Online op Twitter?

 
Follow FundraiserOnl on Twitter
   

1 opmerking:

 1. Beste Walter,

  Bedankt voor je mooie onderzoek. Graag zou ik Musicians without Borders onder je aandacht willen brengen. We gebruiken actief Facebook en Twitter (@MwBNews). We doen als kleine organisatie echt enorm ons best en het lukt ons eerlijk gezegd beter om met social media internationaal zichtbaar te worden dan in Nederland. Ook crowdfunding lukt beter via internationale sites. Enfin.. De links:

  Onze Engelstalige Facebookpagina is:
  http://www.facebook.com/MusiciansWithoutBorders

  Onze Nederlandstalige Facebookpagina is:
  http://www.facebook.com/MusiciansWithoutBordersNL

  Facebook speelt een belangrijke rol bij de communicatie van de doelgroep van ons Mitrovica Rock School project in Kosovo:
  http://www.facebook.com/pages/Mitrovica-Rock-SchoolMusicians-without-Borders/179624175413246?ref=ts

  Via onze website: www.musicianswithoutborders.nl staan links naar onze Facebookpagina's en blogs. Van elke project doen we via blogspot verslag.

  We werven actief fondsen via Indiegogo:
  www.indiegogo.com/RwandaYouthMusic1

  En via Geefsamen:
  www.geefsamen.nl/koen

  BeantwoordenVerwijderen